Ukrán hulladék került a Tiszába

Vágólapra másolva!
Műanyag flakonok mosódtak az Ung folyóba ukrán területen. A szennyeződés elérte a Bodrogot és a Tiszát is. A környezetvédelmi minisztérium be akarja hajtani a szennyezőn a kárelhárítás költségeit.
Vágólapra másolva!

Az Ung folyó áradása miatt ukrán területen uszadék és kommunális hulladék - elsősorban műanyag flakon - mosódott a vízbe. A szennyezés 25-30 kilométeres hosszban elérte a Bodrog folyót, Felsőberecki térségében jelent meg kedden déli 12 órakor a figyelőszolgálat jelentése szerint - tájékoztatta az MTI-t Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője. Kedden délután négy órakor a szennyezés Sárospatak térségében 40-50 százalékos fedettséget eredményezett a Bodrog felszínén.

Szerdán reggel 6 órakor a szennyező hullám Tokaj térségében elérte a Tiszát, 8 órakor pedig már a Taktaközi öntöző főcsatorna betorkolásának a térségében járt. A szennyezés a Tisza sodorvonalában 5-10 méteres szélességben széthúzódva vonul le, mintegy 5 százalékos fedettséggel. Szerda reggelre a szennyezés vége elhagyta Sárospatak térségét. A Bodrogon a figyelőszolgálat tájékoztatása szerint Sárospatak fölött már csak az áradásnak megfelelő uszadék volt megfigyelhető. Csont Csaba megjegyezte: áradások alkalmával gyakori az ilyen típusú szennyeződés.

Szerdán Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter arra utasította a vízügyi hatóságot, hogy gyűjtsék össze az Ukrajnából érkező hulladékot a Tiszán. A szennyezést a hatóság a kiskörei vízlépcsőnél gyűjti össze. A szaktárca a várhatóan több millió forintos kárelhárítás költségeit meg akarja téríttetni az ukrajnai szennyezővel. A magyar fél jelenleg vizsgálja, hogyan lehet földeríteni a szennyező kilétét.

A miniszter utasítására a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság elrendelte a harmadfokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültségi fokozatot és megkezdi az előkészítő munkát. A cél a teljes hulladékmennyiség kiszűrése a folyóból, ezért a Kiskörei víztározó öblítő csatornáit azonnal lezárják, hogy ne folyhasson be a hulladék. Az árhullám levonulását követően - előreláthatólag a pénteken - a vízügyi szakemberek elkezdik a Kiskörei víztározó zsiliptáblái által felfogott hulladék összegyűjtését. A hulladék jelentős része így kiszűrhető.