Befagynak a gyógyszerek a fűtetlen légimentő-bázisokon

Vágólapra másolva!
Az éjszakai fagyok kikezdik a légimentők helikoptereit, az orvosi eszközöket és a gyógyszereket is. A hangárokban ugyanis nincs fűtés, az üzemeltetők pedig megtiltották, hogy olajradiátorokkal melegítsék éjszaka a hangárokat. Most éjszakára kipakolják a műszereket és a gyógyszereket a mentősök, reggel pedig visszapakolnak a gépekbe. Ez viszont 5-10 perccel is késleltetheti a reggeli indulásukat. A cég vezetője szerint 700 millió forint kellene a hangárok korszerűsítésére. Az egészségügyi tárca ígérete szerint jövőre meglesz a pénz.
Vágólapra másolva!

Sok gondot okoz a légimentőknek a hideg, mivel a legtöbb bázisukon nincs fűtés. Néhány hete a budapesti bázison az egyik helikopter ablakába belefagyott a víz, és ezért kitört az ablak. Kicserélése félmillió forintba került. A műszereket csak azután lehet használni, hogy szobahőmérsékletűre melegedtek, és a nagy hidegben félő, hogy befagynak éjszaka a gyógyszerek is - sorolta a problémákat Túri Péter, a Légimentő Kht. vezetője. Hozzátette: nappal működnek a gépek, de éjszaka, amikor a leghidegebb van, 12 órát állnak egy helyben.

Korábban olajradiátorokkal próbálták fűteni a hangárokat, de az üzemeltetők megtiltották, hogy éjszaka működjenek a radiátorok, amikor senki sincs a bázisokon. Most az a gyakorlat, hogy este kipakolják a gépekből a műszereket és a gyógyszereket, biztonságos helyre viszik, reggel pedig visszapakolnak mindent. Emiatt korábban kell bemenniük, ha pedig azonnal kellene indulni, 5-10 perc késlekedést okoz a pakolás - mondta Túri.

A légimentők vezetője a biztonságra is panaszkodott, mint mondta, van olyan bázisuk, ahová "csak az nem megy be, aki nem akar".

Túri közölte: már tavaly tél előtt is jelezték a problémát az Egészségügyi Minisztériumnak, de akkor az volt a szerencséjük, hogy elmaradt a hideg. Idén viszont várhatóan gyakran lesznek mínuszok. Túri szerint 700 millió forintból lehetne korszerűsíteni a bázisokat. A vezető szerint ez nem olyan nagy összeg ahhoz képest, hogy egy gép 1,2 milliárdba kerül.

Az egészségügyi tárca Túri elmondása szerint azt ígérte, hogy jövőre - uniós pénzből - meg tudják valósítani a korszerűsítést.