Komor magyarok tesznek be a Mikulásnak

Vágólapra másolva!
Idén drasztikusan visszaesett a Mikulás iránti érdeklődés - állítják azok a műsorszervező cégek, amelyek Mikulásokat is közvetítenek december elején. A probléma, hogy túl sok Mikulás van a piacon, ráadásul mindenki a legolcsóbb szolgáltatást keresi, amitől egy életre elmegy mindenkinek a kedve a Mikulástól. Azért a Mikulások sem szívbajosak. Van olyan cég, ahol csak azért 16 ezret kér a szakállas, hogy becsöngessen és köszöntse a családot. Igaz, akad olyan élethű versenytársa is, akinek láttán bepisilt egy kisgyerek.
Vágólapra másolva!


"A szülőkkel van a legtöbb gond. Nem tudják befogni a szájukat, sutyorognak, zörögnek, gyakran kérni kell őket, hogy maradjanak csöndben" - mondta az [origo]-nak Csongrádi Attila, aki 17 éve megy házhoz Mikulásként. Csongrádi a családi rendezvényeket szereti legjobban. Néha azért hívják házhoz, hogy a gyerek, akit az iskolában azzal riogatnak, nincs is Mikulás, elhiggye a létezését.

"Egyszer hívtak Solymárra, ahol addig mindig a szomszéd volt a Mikulás. Mondta az anyuka, hogy a kisfia nem szeret fürdeni, jó, ha kétnaponta a kádba tudja dugni. A gyerek próbálkozott, hogy nem is vagyok igazi Mikulás, mire előhúztam a könyvemet, mondván nézzük, milyen volt az idén. Mikor oda értem, hogy tudtommal nem szeret fürdeni, a gyereknek leesett az álla, mert ezt csak három ember tudta. Onnantól kezdve elhitte, hogy én vagyok a Mikulás" - mesélte, hogyan lehet a legjobban megfogni a gyerekeket.

Egy életre elmegy a kedve a Mikulástól

Aki házhoz szeretné hívni a Mikulást, rengeteg lehetőség közül választhat. Az évek óta működő Mikulás-közvetítő cégek azonban figyelmeztetnek: a gyanúsan olcsó Mikulással pórul járhatnak a szülők, a minőségi szolgáltatásnak ugyanis ára van. Egy egyszerű Mikulás, aki csak az ajándékokat osztja ki, már 10 ezer forintért házhoz megy. Aki viszont exkluzív jelmezes, manók által kísért Mikulást szeretne műsorral, akár 105 ezret is fizethet.

A cégek ugyanakkor évről évre kevesebb megrendelést kapnak. A Magyar Mikulás Alapítvány egy rendezvényszervező cégen keresztül nyújt Mikulás-szolgáltatást. A befolyt pénzből pedig rászorulóknak szerveznek ajándékozást Mikuláskor és karácsonykor. Az alapítvány vezetője, Halász Etelka szerint azért csökken a kereslet, mert túl sokan kínálnak már Mikulás-szolgáltatást. "Nagyon olcsón, akár 3 ezer forintért is lehet Mikulást kapni, de az olyan is, egy életre elmegy a Mikulástól a család kedve" - állította Halász, aki szerint színvonalas porgramot nem lehet olcsón szervezni. "A szülők mindent akarnak olcsón, viszont a jó Mikuláshoz rengeteg kellék és tanulás kell" - tette hozzá.

Az alapítvány szerint leginkább a közepes nagyságú céges rendezvények érik meg. Itt is nagyon széles a paletta: van, aki csak dekorációnak kéri a Mikulást, máshol komoly műsort kell előadni. Cégekhez 18-25 ezer forintért megy ki az alapítvány Mikulása, ezért az összegért azonban nem adnak műsort, csak köszöntik a meghívottakat, szerepeltetik a gyerekeket, majd kiosztják az ajándékot. Krampuszt, manót vagy hótündért óránként 8 ezerért lehet bérelni. Komoly műsort, például bűvészt, zenekart is lehet hívni a Mikulás mellé, 45-100 ezer forint közötti áron.

16 ezerért csönget

Családhoz 16 ezerért megy a Mikulás, ezért a pénzért becsönget, elmondja intelmeit és kiosztja az ajándékot. 20-30 ezer forintért műsort is adnak, kiegészítő szereplők 7 ezerért bérelhetők. Manapság bevásárlóközpontokba, reklámfeladatra vagy céges ajándékokat kiszállító motoros futárnak már nem nagyon kérnek Mikulást Halász szerint, inkább beöltöztetik az egyik alkalmazottat, mert az olcsóbb.

A Blue Cats Művészeti Egyesület egész évben szervez különböző rendezvényeket, így decemberben Mikulás-műsorokat is. Az egyesület vezetője, Veres György Pál szerint idén "ijesztően visszaesett" a kereslet a családi és a céges rendezvények iránt is. "Elkomorodtak az emberek. Aki hív minket, az pedig 99 százalékban a lehető legolcsóbb szolgáltatást kéri. Állandó céges megrendelőink is inkább lerövidített műsort kérnek az idén" - panaszkodott Veres, aki szerint ha az emberek ki bírnák fizetni, bármennyi Mikulás elkelne a piacon, mivel egy Mikulás, egy nap 5 családhoz tud legfeljebb kimenni.

Az egyesülettől egy egyszerű Mikulást már 10 ezer forintért is lehet rendelni, de aki igazi, exkluzív jelmezes Mikulást kér puttonnyal, pásztorbottal, négy manóval, minitűzijátékkal, manók show-jával és közös versmondással, annak 105 ezer forintot kell fizetnie egy 15 perces műsorért, egy 25 percesért pedig 145 ezret. Jegesmedvét vagy hótündért további 10 ezerért lehet kérni. Ezt a szolgáltatást csak a cégek kérik - mondta Veres.

Az egyesület vezetője állítja: a legdrágább szolgáltatást nyújtó igazi Mikulásuktól mindenkinek leesik az álla. "Tavaly egy férfi elhozta a kisgyerekét, aki már messziről kiabálta, hogy felrúgom a Mikulást. Apja is bíztatta: mutasd meg neki! Aztán, amikor a gyerek meglátta az igazi Mikulást, alig bírt lefékezni, majd állva bepisilt. Az apja se bírt megszólalni".