Pénzzel csábítja az ingadozó MSZP-seket Gaskó

Vágólapra másolva!
Hajlandó kifizetni a Liga Szakszervezet azoknak az MSZP-s képviselőknek a büntetését, akiket csak ez tart vissza attól, hogy nemmel szavazzanak az egészségbiztosítás reformjáról szóló törvényre - ezt Gaskó István szakszervezeti vezető jelentette be, aki negyvenre becsüli az ingadozó MSZP-s képviselők számát. A Liga a törvény végszavazásának napjára megint sztrájkot szervez.
Vágólapra másolva!

A szakszervezetek nagy nyomást fognak gyakorolni azokra a szocialista képviselőkre, akik nem támogatják az egészségbiztosítás reformjáról szóló törvényt - jelentette ki többször az elmúlt napokban Gaskó István, a Liga Szakszervezet vezetője. Gaskó a Népszabadságnak adott hétvégi interjúban azt mondta: személyesen keresik meg az ingadozó képviselőket. A Liga elnöke körülbelül 40 meggyőzhető MSZP-sről beszélt.

A Magyar Rádiónak Gaskó hétfőn már azt mondta: hajlandók kifizetni a vacilláló képviselők 100 ezer forintos büntetését is, akiket ez tart vissza attól, hogy nemmel szavazzanak a december 17-i zárószavazáson. (Bírságot az a képviselő kap, aki nem tartja be a frakciófegyelmet.) A szakszervezeti vezető szerint - 40 képviselővel számolva - készek lennének 4 millió forintot fizetni. Hozzátette: a felajánlását még meg kell vitatni a szakszervezeti tagokkal is. Gaskó szerint ez nem jelenti a szocialista képviselők megvásárlását.

Durva sértésnek nevezte Nyakó István, MSZP frakció szóvivője az [origo]-nak azt, hogy a Liga fizetne a szocialista képviselőknek a szavazatokért. "Lehet, hogy más pártoknál ez divat, nálunk nem" - mondta Nyakó, aki szerint elképzelhető, hogy a szakszervezeti szövetségben így lehet szavazatokat venni. A szóvivő azt azonban nem tudta megmondani, hogy valóban 100 ezer forintos büntetést kockáztat az az MSZP-s, aki nemmel szavaz a biztosítási reformra.

Elfogadhatatlanak nevezte Gaskó felvetését Tóth Károly MSZP-s képviselő, aki a biztosítási reformról szóló törvényhez benyújtott indítványában a vizitdíj eltörlését javasolta. Tóth közölte: a vizitdíj eltörlését nem azért javasolta, mert ellenzi a reformot. Éppen ellenkezőleg, a reformtól azt várja, hogy megszűnjenek a felesleges orvos-beteg találkozások, ha pedig ez teljesül, felesleges lesz a vizitdíj - tette hozzá a politikus, aki hétfőn közleményében azt írta, visszavonta a vizitdíjas indítványát, mivel azt nem támogatta az MSZP.

Schvarcz Tibor, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának MSZP-s alelnöke ocsmány dolognak nevezte a Liga elnökének ötletét, amely szerint közel áll a megvesztegetés felvetéséhez. Schvarcz elképzelhetetlennek nevezte, hogy 40 képviselő ellenezné a törvényt. A miniszterelnököt többször bíráló MSZP-s Karsai József szerint, ha az SZDSZ megszavazza azokat az egészségbiztosítási törvényhez benyújtott módosító indítványokat, amelyekhez az MSZP ragaszkodik, akkor minden szocialista képvislő megszavazza a törvényt. "Ellenkező esetben én biztos nem fogom" - tette hozzá a politikus, aki szerint Gaskó javaslata a zsarolás határát surolja.

Az MSZP-s képviselők meggyőzésének ötlete azért merülhetett fel, mert a biztosítási reformról szóló törvényhez szokatlanul sok, 113 módosító indítványt terjesztettek be a szocialisták. Az MSZP-s képviselők a pontosítások mellett még a törvény címét is átírnák, ráadásul szűkíteni akarják a pénztárakban kisebbségi tulajdonosként megjelenő magántőke jogait. Az utóbbi javaslatokat pedig az SZDSZ nehezményezte.