Bizakodók a rendőrök védői Zsanett-ügyben

Vágólapra másolva!
Hétfőn megtartották a nyomozás iratainak ismertetését a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt E. Zsanett ügyében, az öt gyanúsított, illetve védőik így megismerhették a bizonyítási eljárás során összegyűjtött információkat. Egyikük ügyvédje a bizonyítékok megtekintése után az [origo]-nak azt mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy vádat emeljenek az öt rebiszes ellen, mert szerinte minden objektív adat ellentmond a lány vallomásának.
Vágólapra másolva!

Hétfő délelőtt elkezdődött, és délutánig tartott az iratismertetés a Zsanett-ügyben. Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn reggel cáfolta azt a sajtóban megjelent információt, amely szerint ez után megszüntetnék az öt rebiszes rendőr ellen folyó nyomozást, mert mint mondta, érdemi döntés ma még nem várható.

Az egyik gyanúsított rendőr védője, Somfainé Vajda Ágnes az iratismertetés után az [origo]-nak azt mondta, most még biztosabb abban, hogy a védence elleni eljárást hamarosan, vádemelés nélkül megszüntetik, mégpedig bűncselekmény hiánya miatt. "Láthattuk, hogy semmi, egyetlen objektív adat sem támasztja alá a lány vallomását. Az összes mobiltelefon cellainformációja, és egy térfigyelőkamera felvétele is igazolja, hogy a rendőrök igazat mondanak" - jelentette ki.

Az ügyvéd elmondta, nagyon fontos volt így, egyben látni a begyűjtött bizonyítékokat, amelyek alapján szerinte már nyáron le lehetett volna zárni az ügyet. "Így, hogy mindenféle bizonyítási indítványnak eleget tett a nyomozó ügyészség, mostanra már 1 300 000 forintra rúg a bűnügyi költség" - hívta fel a figyelmet. Pedig szerinte már a lány és a rendőrök mobiltelefonjainak helyzetéből azonnal kiderült, hogy nem is léptek ki abból a cellából, ahol az igazoltatás történt, hiába állította a lány, hogy máshová vitték. "E. Zsanett azt is vallotta, hogy hátulról rávillantva állították meg a rendőrautóval, míg a Kálvin téri épület térfigyelő kamerája rögzíti, ahogy a lány autója elhalad, és csak fél perccel később megy arra a rendőrautó" - hozott egy másik példát a szerinte egyértelmű bizonyítékokra Somfainé Vajda Ágnes.

Elképzelhetőnek nevezte, hogy védence kártérítési pert indít a lány ellen, ha valóban bűncselekmény hiányában, vádemelés nélkül ér véget az ügy. "Ebben az esetben remélhetően a nyomozó ügyészség hivatalból is eljárást indít hamis vád vagy hamis tanúzás miatt, most viszont az a legfontosabb, hogy pont kerüljön az ügy végére" - tette hozzá. Magyar György, egy másik rendőr védője nyilatkozta azt a Blikknek, hogy amennyiben bebizonyosodik védence ártatlansága, beperlik E. Zsanettet.

lány azt állítja, hogy az öt rendőr május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten megerőszakolták. Mindannyian a Rebisz kötelékébe tartoztak, az eset miatt szolgálati viszonyukat felfüggesztették.

Bár az iratismertetés azt jelenti, hogy az ügyészség részéről lezártnak tekintendő a bizonyítási eljárás, E. Zsanett ügyvédje, Tuza Péter az [origo]-nak azt mondta: még egy sor kérdésre nem kaptak választ. Nem reagált a nyomozó hatóság az új DNS-vizsgálat elvégzésére vonatkozó indítványomra, ahogy azt sem lehet tudni, miért csak a rendőrautóban talált hajszálak egy részét vizsgálta meg a nyomszakértő - jelentette ki.

Az ügyvéd hozzátette, nem szeretné kommentálni azokat a médiaértesüléseket, amelyek szerint bizonyíték hiányában hamarosan lezárják a rendőrök elleni eljárást. Arra, hogy ügyvédeik szerint a rendőrök esetleg pert indítanak E. Zsanett ellen, ha vádemelés nélkül lezárul az eljárás, Tuza Péter annyit mondott: egyelőre kár elterelni a szót arról a tényről, hogy jelenleg nemi erőszak miatt a rendőrök ellen folyik a nyomozás. Ha bármilyen hivatalos döntés születik, akkor lehet arra reagálni - tette hozzá.

A Fővárosi Főügyészség május közepén jelentette be, hogy két rendőrt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bűntettével gyanúsít. Ez az ügy, más rendőrségi botrányokkal együtt, hozzájárult a rendőrség vezetésének lecseréléséhez.