Vágólapra másolva!
Előbb rasszista megjegyzéseket tettek rájuk feletteseik, majd megszüntették közalkalmazotti jogviszonyukat és az új munkaszerződés próbaideje alatt elbocsátottak több roma származású takarítót egy cégnél. Az ügyet a cég megnevezése nélkül az Egyenlő Bánásmód Hatóság hozta nyilvánosságra, amely hátrányos megkülönböztetés és zaklatás miatt marasztalta el a társaságot.
Vágólapra másolva!

Romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés és zaklatás miatt marasztalt el egy egy takarítói tevékenységet ellátó, zártkörű részvénytársaságot (zrt.) az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH). A hatóság által nyilvánosságra hozott határozatból kiderül, hogy a kérdéses társaság előbb telephely- és székhelyváltásra hivatkozva, 2007 elején megszüntette az általa 2006 elejétől továbbfoglalkoztatott roma takarítók közalkalmazotti jogviszonyát, majd az új munkaszerződésben meghatározott egyhónapos próbaidőn belül felmondtak nekik.

A panaszosok szerint feletteseik előzőleg több alkalommal megjegyzést tettek származásukra, és kijelentették, nem akarnak cigányokkal dolgozni. A rasszista kijelentéseket, és a takarítók származásuk miatt történt elbocsátását a cég saját belső vizsgálata is megállapította, amelyet azt követően indított a vezérigazgató, hogy az elküldött dolgozók jelezték neki a problémát.

Az érintett vezetők megrovást kaptak és vezetői posztjukról is távozniuk kellett. A belső fegyelmi eljárás során egyúttal azt javasolták, hogy két épp megüresedett munkahelyre roma származású munkavállalókat vegyenek fel. Azt is felajánlották, hogy tovább foglalkoztatják az elbocsátott dolgozókat, de ők ezt visszautasították.

A cég az EBH által lefolytatott vizsgálat során nyíltnak mutatkozott az érintettek visszavételére, illetve elmaradt bérük és végkielégítésük után kompenzációt is hajlandóak lettek volna fizetni, az egyezség azonban végül nem jött létre.

A cég hiába mentegetőzött azzal, hogy országosan munkavállalóinak közel fele roma származású, és az érintett helyszínen is folyamatosan foglalkoztattak cigányokat, a hatóság ezt elutasította, mivel nem a foglalkozáspolitikájukat, hanem az elbocsátottakkal szembeni eljárásukat vizsgálta.

Az elbocsátott dolgozók ügyében jelenleg Munkaügyi Bíróságon folyik eljárás, amelytől a felperesek azt várják, hogy állapítsa meg: a cégnél jóhiszemű és tisztességes eljárás nélkül, jogellenesen szüntették meg munkaviszonyukat.