Ájuldozós tolvajoktól óv a rendőrség

Vágólapra másolva!
Ellenőrzésekkel, fokozott járőrözéssel készül a Budapesti Rendőr-főkapitányság a karácsony előtti időszakra, amikor a zsúfolt bevásároló-központokban, vásárokban nézelődő, tolakodó emberekre specializálódnak a rablók. A rendőrségi honlapon közzétett ismertetőben a leggyakoribb veszélyekre figyelmeztetnek.
Vágólapra másolva!

Hétköznap délutánonként zárásig, hétvégén pedig egész nap rendőrök teljesítenek majd szolgálatot a bevásárló-központokban, piacokon, valamint a vásárlók által leginkább látogatott közterületeken, vasúti pályaudvarokon és a hozzájuk kapcsolódó aluljárókban. A karácsonyi időszakot megelőző vásárlási lázat kihasználva főként rablások, zseblopások és alkalmi lopások jellemzőek, de sok kocsifeltörés is történik - emlékeztet a rendőrség hétfői közleménye, amelyben arra hívják fel az emberek figyelmét, legyenek körültekintőek és vigyázzanak értékeikre.

A közlekedésrendészet járőrei a bevásárló-központok környékén forgalomirányító szolgálatot fognak ellátni. Elsősorban a szabálytalan várakozásokat, a csomópontokban a koldulást, ablakmosást akarják ezzel megszüntetni, és kiszűrni az ittas járművezetőket. Az illegálisan árult petárdákra is külön figyelnek, ezért a főváros közterületein, vásárokon, alkalmi piacokon visszatérő ellenőrzéseket fognak tartani - olvasható a BRFK közleményében.

A rendőrségi tájékoztató részletes tanácsokkal szolgál, hogyan lehet elkerülni a bűncselekményeket. Így például azt ajánlják, ha egy zsúfolt buszon, villamoson, bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik - például valakik heves szóváltásba bocsátkoznak, vagy elájul valaki - akkor az esetleg szükséges segítségnyújtás mellett a személyes értékekre is oda kell figyelni, mert sok tolvaj folyamodik ilyen trükkhöz, kihasználva az emberek jó szándékát, segítőkészségét.

Ha felmerül a gyanú, hogy zsebtolvajok tevékenykednek, azt a jármű vezetőjének, az ott lévő biztonságiaknak kell jelezni, illetve értesíteni a rendőrséget. Ha lelepleződött a tolvaj, akkor sem szabad szembeszállni a támadóval, mert általában többen vannak, a vészjelző megnyomásával segítséget kell hívni - figyelmeztetnek.