Toller miatt változtatna a Fidesz a képviselők jogállásán

Vágólapra másolva!
Az MSZP és a Fidesz is pontosítaná az országgyűlési képviselők jogállásának kérdését, annak érdekében, hogy ne alakulhasson ki hasonló helyzet, mint amilyen Toller László (MSZP) betegsége kapcsán előállt. Az együttműködésre azért lenne szükség, mert a törvényt csak kétharmados többséggel lehet módosítani.
Vágólapra másolva!

Szili Katalin a múlt heti házbizottság ülése után nyilatkozott arról, hogy az országgyűlési képviselők jogállásának néhány kérdését tisztázni kell. A Országgyűlés elnöke erről annak kapcsán beszélt, hogy a házbizottság tárgyalt a Fidesz pécsi szervezetének Toller Lászlóval kapcsolatos kezdeményezéséről.

A Fidesz emlékeztetett arra, hogy Toller László, az MSZP országgyűlési képviselője 2006 júniusi balesete óta munkaképtelen, a parlament honlapján szereplő adatok szerint azonban havonta utalják neki a képviselői tiszteletdíjat és a költségtérítést.

Szili Katalin - hangsúlyozva, hogy nem konkrétan Toller László ügyében - az alkotmányügyi és a mentelmi bizottság elnökétől azt kérte, nyújtsanak be javaslatot a képviselők jogállásnak pontosabbá tételéről, valamint kerüljön újra a parlament elé a hiányzások szabályozásának kérdése.

A mentelmi bizottság tavaly már készített egy indítványt, amely a képviselő halála után kegyeleti juttatást biztosított volna a családjának. A testület - amelynek egyenlő arányban vannak ellenzéki és kormánypárti tagjai - egyhangúlag fogadta el a javaslatot, amelyet azzal indokoltak, hogy a rendszerváltás első 15 éve különösen nagy testi-lelki-szellemi megterhelést jelentett a politikai szereplők számára.

Az indítvány azonban nem került az Országgyűlés elé, mert a testület visszavonta.