Előrehozott választásokat sejt Orbán

Vágólapra másolva!
A kormány összeomlásáról és előrehozott választások lehetőségéről beszélt Orbán Viktor a Magyar Rádiónak adott interjújában. A Fidesz elnöke egyebek mellett közölte, ha kormányra kerülnek, visszaalakítják az egészségbiztosítási rendszert az érintett üzleti körök kontójára. Orbán Viktor élesen bírálta az SZDSZ-t, amelyet szélsőséges programot képviselő törpepártnak nevezett.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint a levegőben lóg a kormánykoalíció összeomlása, ezért is dolgozta ki a Fidesz a saját programját. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában élesen bírálta a SZDSZ-t, és közölte, ha kormányra kerülnek, akkor az egészségbiztosítási rendszer visszaalakításának költségeit az átalakításban részt vevő üzleti köröknek kell majd viselniük.

"Magyarország olyan helyzetbe jutott, hogy bármikor bármi megtörténhet, levegőben lóg a kormánykoalíció összeomlása, (...) az ország kormányozhatatlansága és az előrehozott választás lehetősége" - mondta a Fidesz elnöke a pénteken felvett beszélgetésben. Orbán Viktor szerint a jelenlegi bizonytalan helyzetben meg kell mutatniuk a választópolgárok számára: van másik program, van kormányzóképes erő.

A újbóli kormányra kerülésével kapcsoltban közölte, csak azokkal tudnak majd együttműködni, akik nem vettek részt a válság kialakításában. A "régi dakota" bölcsességek között említette: nem a disznók szokták maguk után kitakarítani az ólat.

Arra a felvetésre, hogy nyilatkozataiban miért csak az MSZP-t bírálja, az SZDSZ-re utalva úgy fogalmazott: kérdés, hogy a mai helyzetben van-e értelme sokat foglalkozni egy elfogyóban lévő, szélsőséges programot képviselő törpepárttal. Orbán szerint az SZDSZ 1994-ben hátat fordított azoknak az elveknek és eszméknek, amelyeket korábban képviselt, és most ennek az árát fizetik. "Ez a párt vagy gyökeresen megújul, vagy úgy tűnik, hogy el fog tűnni a süllyesztőben" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ őnélküle el tudná fogadni a Fideszt, illetve, hogy emiatt össze tudják-e őt ugrasztani őt Kósa Lajos alelnökkel, azt mondta: viták mindig voltak és lesznek a Fideszben, de azt elképzelhetetlennek tartja, hogy egy törpepárt miatt rúgják össze a port.

Orbán az interjúban azt állította, hogy ha a Fidesz kap elegendő társadalmi támogatást és bizalmat, akkor kormányra kerülve vissza fogják alakítani a rosszul működő rendszereket, így az egészségbiztosítási rendszert is, amelynek költségeit azoknak az üzleti köröknek kell viselniük, akik most az átalakításban részt vesznek. Közölte, az üzleti világnak joga van tudnia, hogy ha egy új kormány érkezik, mire kell számítania.