Vágólapra másolva!
Megoszlottak a szakértők véleményei az egészségügyi reform menetéről és eredményeiről a Táncsics Alapítvány és a Friedrich Ebert Alapítvány szombati konferenciáján. A felszólalók eltérően látják a szükséges magánosítás mértékét is, egyet jóformán csak a reformkényszerben és a bizonytalanságban értenek.
Vágólapra másolva!

Nem nélkülözhető a közszolgáltatások körében a privatizáció - mondta Bauer Tamás közgazdász, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa. Arra kell törekedni, hogy az állam csak szabályozza a folyamatokat az egészségügyben is - tette hozzá.

A globális folyamatok, az átmenet sajátosságai és a magyar társadalmi, gazdasági helyzet kényszeríti ki a reformokat - fogalmazott Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. A szakember szerint a magyar társadalom - a szocializmus örökségeként - képtelen az öngondoskodásra, ráadásul ma már a gazdasági helyzet is akadálya a társadalmi fejlődésnek. Chikán Attila szerint a kormány ma "egyszerre nyomja a gázt és a féket", nincs átfogó koncepció, ami összekötné a különböző területeken zajló reformokat.

Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA tagja is azt hangsúlyozta, hogy sok célja van a reformoknak, de nem átláthatóak és egymáshoz való viszonyuk sem világos. Ezért szerinte újra kellene tárgyalni az egészségügyi reformot. A szociológus úgy látja: kérdéses, hogy mindennek magántulajdonba kell-e kerülnie, mert a piacnak egy meghatározó tulajdonsága a kirekesztés. Lehet, hogy vannak hatástanulmányok, valahol a kormányfő titkos széfjében, de ezek nem ismertek - fűzte hozzá Kolosi Tamás szociológus, a TÁRKI elnöke.

Gyurcsány Ferenc a fejlődésre nem nyitott "közkultúráról" beszélt. A megkésettségből és a megosztottságból a sürgetettség érzése keletkezik a kormányban, vélte a miniszterelnök. "Pontosan tudod: ha nem fejezed be, amit elkezdtél 2006 és 2010 között, akkor nemcsak hogy meg fogsz bukni, az egy dolog, a félig kész reformjaidat vissza fogják fordítani" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hiába vállal a kormány nagy társadalmi, politikai konfliktusokat, ennek semmi eredménye nem lesz, ha visszafordítják az átalakításokat - mondta. "Sem reform, és idézőjelben fogom mondani: sem hatalom" - tette hozzá.