Már az óvszerautomatától is féltik a diákokat

Vágólapra másolva!
Száz fővárosi iskolából csak öt élt azzal a lehetőséggel, hogy ingyen szereltessen fel óvszerautomatát - számolt be az RTL Klub Híradója. A többség azért tartózkodott az ötlettől, mert attól tartanak, hogy az automata szexre ösztönzi a diákokat.
Vágólapra másolva!

A biztonságos szexre való felkészítés - ezzel a céllal hirdette meg az Országos Egészségfejlesztési Intézet azt a programot, amelynek keretében középiskolák ingyen szerelhettek fel óvszerautomatákat. Az RTL Klub Hríadójának beszámolójából kiderül, hogy nem volt túl népszerű a kezdeményezés az intézmények körében.

Száz fővárosi iskola közül ugyanis csak öt vállalta, hogy óvszerautomatát helyez el tanintézményében - közölte a Híradó, amely úgy tudja, az intézmények többsége azért maradt ki a programból, mert a vezetés attól tartott, hogy az automaták szexre biztatnák a fiatalokat.

Az ötlet már 2005-ben felmerült. Az Egészségügyi Minisztérium akkori politikai államtitkára, Vojnik Mária egy tanácskozáson felvetette, hogy skandináv-angolszász mintára a középiskolákban, illetve azok környékén óvszerautomatákat kellene felállítani. Vojnik akkor az [origo]-nak elmondta, hogy ezt részben a 18 éven aluli lányok körében nem csökkenő abortuszok száma, részben pedig a nemi betegségek terjedése indokolja.

Az iskolaigazgatók már akkor sem lelkesedtek az elképzelésért. "Értem, hogy ennek racionális okai vannak, de nem vagyok túl lelkes. A gyerekek ilyen problémáit nem egy óvszerautomata oldja meg. Ez ennél összetettebb kérdés, a felvilágosítás sokkal fontosabb lenne" - fogalmazott az egyik igazgató, és több kollégája is egyetértett vele.