A jó hangulatért a hideget is tűrik a vásári bámészkodók

Vágólapra másolva!
Tűzokádó sárkánytól a menyasszonyi ruháig hatalmas a kínálat a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron, az emberek azonban inkább a hangulat kedvéért mennek ki évről évre. A metsző hideget is könnyebb elviselni egy kis forralt borral, egy szelet töki pompossal, vagy egy darab sült tökkel a Rézi Pázliból. Videó és képek a vásári forgatagról.
Vágólapra másolva!

Nem nagyon zavarta a metsző hideg a csütörtökön, a Vörösmarty téren megnyílt karácsonyi vásáron nézelődőket: több százan cirkáltak pénteken is a téren. Csak két Norvégiából érkezett turistalány említette, hogy nehezen viselik a hideget. Igazi vásárló a téren felállított standoknál kevés akadt, a legtöbben inkább forralt borra vagy finomságokra költöttek. "Ilyenkor mindenki még csak nézelődik, felméri az árakat, hogy mire van pénze, és majd karácsony előtt vásárolnak" - magyarázta egy szövőnő az [origo]-nak, aki egyedi csipkés menyasszonyi ruhákat és százféle kézzel szövött terítőt árult.

Fotó: Szabó Pál

Kattintson még több képért!

Az egyik falatozó előtt egy idős férfi keresett sakkpartnert - tudósítónknak végül négy lépésben adott mattot. "Hatvan éve sakkozok" - szabadkozott. Az idős férfi mér fél napja ült a hidegben partnereket keresve. A legyőzöttektől azt kéri, hogy egy-két deci borral fizessenek a vereségért. A legtöbb bámészkodó egy kovácsműhely és egy furulyázó előtt volt. Néhány külföldi turista azzal szórakozott, hogy szemébe húzott magyaros stílusú szőrmekucsmában fényképezkedett.

Fotó: Szabó Pál

A vásáron lehet kapni tűzokádó kerámiasárkányt beépíthető füstölővel, dudát, lábtyűt, bábjátékokat, hintalovat, pécsi kesztyűt, ezerféle gyertyát, illatosítót, szappant, kerámiát és karácsonyfadíszt. A megéhező vásárlókat pedig többek között Manni Mézes Mézeskalácsa és Rézi Pázli Falatozója várja. A vásárokon szokványos kürtőskalács mellett nem marad el a sült tök, a sült gesztenye, a töki pompos és a töltött káposzta sem.

A legtöbben azt mondták, hogy nézelődni minden évben kijönnek, de vásárolni nem nagyon szoktak. "Egy nyugdíjasnak ez nagyon drága" - mondta egy asszony, aki csak ötleteket meríteni jár a Vörösmarty téri vásárra. "A gyerekeknek ez nagyon érdekes" - mondta egy kismama, aki két kisgyerekével együtt élvezettel nézegette az egyik standon kipakolt játékokat.

Fotó: Szabó Pál

Az árak valóban inkább külföldi turisták pénztárcájára vannak szabva: a kürtőskalács 1100 forint, a sült kolbász ezer, a hurkából pedig tíz deka 400 forint. A forralt bor decije 180 forintba kerül. A legolcsóbb ajándék talán a méhviasz gyertya 50 forintért. A nyolcezer forintos kerámiaköcsögből, a hétezer forintos gyertyatartóból, vagy a 10 ezer forintos bőrszütyűből valószínűleg inkább a tehetősebb külföldiek vásárolnak.

Fotó: Szabó Pál

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárt Európa legjobb adventi rendezvényei között tartják számon. A téren időnként feltűnik majd a lappföldi Mikulás is. A vásár december 24-ig lesz nyitva.