Lebetegedtek a fűtés nélkül maradt belvárosiak

Vágólapra másolva!
Tíz napja nincs fűtés több mint ötven budapesti társasházban. A lakók hősugárzóval, öt réteg pulóverrel próbálnak védekezni a hideg ellen, és a mikróban melegített vízben mosakodnak. A Gázművek azért kapcsolta le a gázt a házakban, mert a csöveket mindenképpen meg kell javítani. Videó a jéghideg pesti lakásokról.
Vágólapra másolva!

"Villanymelegítővel szoktunk fűteni, hogy mennyiért, az csak a jövő havi villanyszámlából derül majd ki" - magyarázta egy fiatal lány, aki a nyolcadik kerületi Kisfaludy utca egyik társasházában lakik. A házban összesen negyvenkét lakás van, az itt lakók tíz napja nem tudnak fűteni, mert a csöveket szerelik.

A Fővárosi Gázművek összesen 57 társasházban zárta el a gázt a környéken, mert kiderült: a csövek olyan rossz állapotban vannak, hogy azonnal meg kell javítani őket. A szerelők azonban nem tudták biztosra ígérni, hogy mikorra fejeződnek be a munkálatok a Kisfaludy utcában , de nagyjából december 7-re lehet számítani. Addig viszont nem lesz gázfűtés.

A Corvin köz 6. szám alatti épület lakói szerencsésebbek: tíz nap hideg után pénteken kapcsolták vissza a szerelők a gázt. "Kis hősugárzóval, öt réteg ruhával vészeltem át" - mondta Varga Mihályné, az egyik lakó az [origo]-nak. "Tiszta beteg az egész ház, nem lehetett se fürödni, se főzni" - sorolta.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=laRqjLP6InIYXnmd

Aki a lakók közül eltudott menni, elment, a társasház ban lakó gyerekeket a rokonokhoz költöztették a szüleik - mondta a nyugdíjas asszony, akinek nem csak a szerelés költsége terheli meg a pénztárcáját. Tíz napig kifőzdéből kellett hozatnia magának meleg ételt, és kiderült: a kazánja is sürgős cserére szorul, ami 35 ezer forintba fog kerülni. Egy Kisfaludy utcai társasházban az egyik lakó szerint sok nyugdíjas is lakik az épületben, ahol tíz fok körüli a hőmérséklet. Az egész épület gázcseréje hárommillió forintba kerül majd.

A Gázművek közlése szerint a társasházakban a közös képviselőknek kell gondoskodniuk a gázcsövek vizsgálatáról, így már nyáron kiderült volna: javítani kell a vezetékeket. A Gázművek szakemberei a hibákra akkor jöttek rá, amikor a Corvin közben és a Kisfaludy utcában az utcai gázvezetékeket cserélték ki az épülő Corvin sétány miatt. A lakók úgy tudják, ekkor derült ki, hogy a házakban levő vezetékek is elöregedtek, és a javításuk nem várhat.