Nem kamu minden kupakgyűjtés

Vágólapra másolva!
Akár a kukában is turkál annak a beteg kisfiúnak a nagymamája, akit az összegyűjtött üdítős kupakok segítettek hozzá egy drága beavatkozáshoz. Időnként szárnyra kapnak hamis kupakgyűjtő felhívások, sokan értelmetlenül gyűjtik a kupakokat, de találni olyat is, ami valódi célt szolgál. Igaz, több tonnányira van szükség a könnyű műanyagokból, félmillió darab kupak ér százezer forintot. 
Vágólapra másolva!

Egyre-másra indulnak kupakgyűjtési akciók, hol kerekesszékre, hol különböző műtétekre gyűjtenek. A gyűjtők egy része azt se tudja, mi lesz a kupakok sorsa, hogyan lesz a filléres műanyagokból kézzelfogható eredmény. A gyűjtések hitelességét rontja az is, hogy az e-mailben terjedő, az emberek hiszékenységére építő valótlan felhívások (hoax) között is akadnak kupakgyűjtésre buzdító levelek.

Hoax-nak bizonyult már több olyan gyűjtés is, amikor nagyon kis értékű dolgok gyűjtésére biztattak egy állítólagos jó cél érdekében. Ilyen volt, amikor üdítős dobozok nyitófülét kérték összegyűjteni dialízisgép vásárlásához, valamint a hoaxokat gyűjtő weboldal számolt be arról a kamu gyűjtésről is, amikor egy állítólagos kerekes székhez gyűjtötték a cigarettás dobozokon lévő vékony nejlonokat.

Külföldről is érkeznek a kupakok

A jelenleg is futó kupakgyűjtések között kettőt is találtunk, ami valóban hasznos. Egy beteg kisfiút már most több százezer forinthoz juttatták a gyűjtők. "Nem szégyellek a kukában is turkálni kupakokért, bár itt a környéken már szinte mindenki lecsavarja őket" - mondta egy 6 éves kisfiú nagymamája, akinek egy évvel ezelőtt támadt az ötlete, hogy kupakgyűjtést indít beteg unokája érdekében. Akkor tudta meg, hogy egy másik kisgyerek is így tudott kijutni egy külföldi műtétre, ezért ő is belevágott.

Az egész országból érkeznek hozzájuk a kupakok, volt olyan debreceni idős asszony, aki öt darabot küldött egy borítékban. Ausztriából is érkeznek zsákok vonattal, egy kalauz pedig vállalta, hogy elhozza Szombathelyre, ahol gyűjtik őket - mesélte a nagymama. A gyűjtésben, tárolásban nagy segítséget nyújt nekik a helyi televízió.

Unokája már túl van egy Kijevben végrehajtott őssejt-kezelésen, januárban következik a második kezelés. A 2 millió forintba kerülő második beavatkozásnak majdnem a felét, 750 ezer forintot a kupakokból gyűjtött össze a család. Azért mentek külföldre, mert az őssejt-kezelést itthon nem kapta volna meg, és - a nagymama elmondása szerint - jobban bíznak az ukrán orvosokban. A kisfiú születésekor oxigénhiány lépett fel, azok az agysejtek károsodtak, amelyek a járást és a beszédközpontot irányítják. A gyerek 6 éves korában kezdett beszélni és csak segítséggel tud járni.

Szintén kijevi őssejt-beültetésre lenne szüksége annak a négy és fél éves kislánynak, akinek a szülei az V. kerületi polgármesteri hivatal aulájába helyeztek ki ládát a kupakoknak. A műtét várható összege 2 millió forint, amit a gyerek családja nem tud fedezni.

500 ezer kupak ér százazer forintot

A kupakokat átvevő műanyag-feldolgozó céget a szombathelyi nagymama kereste meg, ők pedig vállalták, hogy - a jótékony célra való tekintettel - a kupakok kilójáért a szokásos 30-40 forint helyett 100 forintot adnak, és ezt a feltételt biztosítják mások számára is, ha ilyen ügyről van szó. A cégvezető sem számított rá, hogy ilyen rengeteg kupak érkezik a kisfiú javára, szinte minden második héten egy tonnányi - mondta Kupi Kálmán, a szombathelyi cég igazgatója. Gyűjtődobozokat tettek ki a szombathelyi iskolákban, óvodákban is, melyeken rajta van a feldolgozó cég neve, így ők is jól járnak, mert többen megismerik őket. A kisfiú példáján felbuzdulva több beteg gyerek szülei is jelentkeztek, akik szintén műtétre gyűjtik a kupakokat gyerekeiknek.

A könnyű kis kupakokból rengetegre van szükség, egy zsáknyi - a zsák méretétől függően - 5, illetve maximum 10 kilót nyom. Egy tonnához 500 ezer darab kupakra van szükség, annyiért ad százezer forintot a cég. A kevert műanyagból készülő kupakokat a feldolgozással foglalkozó cég felaprítja és újra hasznosítja, készülhet belőle kerítésláb vagy virágtartó láda is, de a szombathelyiek hamarosan találkozhatnak olyan műanyag köztéri padokkal is, melyek a kupakokból készülnek el.