Pénz vagy teljes leépülés lesz a kulcs az idősotthonhoz

Vágólapra másolva!
Jövőre csak azok költözhetnek államilag támogatott otthonokba, akikről egy bizottság kimondja, hogy napi négy óránál több ellátást igényelnek. Ezt azonban, az előzetes tervek szerint kemény feltételekhez kötik majd: aki tud tévézni vagy vissza tudja tartani székletét, az rossz esélyekkel indul az idősotthonok helyéért, még akkor is, ha egyébként lényegében képtelen tájékozódni és alig hall. Az idősotthonok is félnek a változástól, mert nem akarnak elfekvővé válni. A kimaradóknak otthoni ápolást ígérnek, ehhez azonban a jelenleginél több házhoz járó ápolóra lenne szükség.
Vágólapra másolva!

"Idősek otthonába szeretne költözni? Idén még szabadon dönthet!" - így hirdet egy napilapban egy idősotthon, de több ehhez hasonló reklám is van az újságokban. Azért sürgetik az időseket, hogy költözzenek be minél előbb, mert januártól csak az kaphat államilag támogatott helyet, akiről egy bizottság megállapítja, hogy valóban szüksége van bentlakásos ellátásra.

A döntő kérdés az lesz, hogy az idős ember napi négy óránál több vagy kevesebb ápolást igényel. Ha a bizottság szerint nincs szüksége többre, mint napi háromórás otthoni ellátásra, akkor nem kérheti felvételét államilag támogatott intézménybe. Ezzel viszont megszűnik annak a lehetősége, hogy a nyugdíjasok megelőző szándékkal költözzenek be, még akkor, amikor képesek ellátni saját magukat, illetve egyedül azoknak a kiváltsága lesz ez az előrelátó megelőzés, akik képesek teljesen önerőből fizetni intézeti ellátásukat.

"Ha éri otthon valami, az a bizottság lelkén szárad majd" - mondta egy Békés megyei idősek otthonának a munkatársa. A név nélkül nyilatkozó ápoló tapasztalata szerint az idősek állapota gyakran egyik napról a másikra megváltozik, és ezt nehezen tudja majd követni a bizottsági rendszer. Egy Pest megyei intézményben pedig azért tartanak az újítástól, mert szerintük ez elfekvőszerű otthonok kialakulásához vezet majd, mert csak a nagyon leromlott állapotú betegek jutnak majd be az államilag finanszírozott helyekre.

Nehezen találni otthoni ápolót

Mindeddig az idősekre, illetve családjukra volt bízva, hogy mikor kérnek felvételt egy otthonba, és az [origo] által megkeresett idősotthon vezetője szerint nem volt jellemző, hogy pusztán kényelmi okok miatt választották volna ezt a megoldást. "Az is probléma szokott lenni, hogy egyáltalán elfogadják, hogy segítségre szorulnak" - mondta Egervári Ágnes, a Gizella Otthon igazgatója. Az államilag finanszírozott helyekért többnyire várólista van, gyakran éveket kell várni a bekerülésre. Ezek sem teljesen ingyenesek, a lakók a nyugdíjuknak mindössze 20 százalékát kapják kézhez, a többi az intézményé.

Az új rendszerben az otthonokból kiszorulóknak házi ápolást javasolnak, a jelenlegi helyzetet alapul véve ez viszont nem minden esetben lesz megoldható. Szinte lehetetlen lesz például azoknál az időseknél, akik a nap folyamán elosztva, sokszor rövid gondozást igényelnek, illetve az állandó felügyeletet igénylő szituációk is nehezen kezelhetők így - mondta Egervári Ágnes.

Kemény feltételek

A határt jelentő négyórás ellátásra vonatkozó törvényt már elfogadta a parlament, a kérdés már csak az, hogy pontosan mi alapján mondják majd ki valakiről, hogy csak napi háromórás ellátásra szorul, vagy napi ötre. Ezt valószínűleg egy formanyomtatvány segítségével végzi majd el a januárban munkába álló bizottság. Figyelembe kell venniük a szociális helyzetet, az egészségi állapotot és az anyagi körülményeket is.

A szakértői munkaanyagok szerint szempont lesz például, hogy az illető tud-e önállóan étkezni, mint ahogyan az is, hogy van-e téli ruházata, tud-e még olvasni, tévézni, vagy csak a tárgyakat ismeri fel. A besorolást végzőknek meg kellene állapítaniuk, hogy az idős ember tudja-e használni a vécét, és ha nem, akkor képes-e legalább a vizelete, széklete visszatartására. Ugyanis, ha képes erre, akkor a pontszámítás alapján csökken az esélye arra, hogy otthonba kerülhessen.

Egyelőre nem tudni, hogy az interneten megtalálható adatlapokat alkalmazzák-e januártól, de az biztos, hogy az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetben létrejövő bizottságnak szüksége lesz előre meghatározott szempontokra ahhoz, hogy eldönthesse, ki, milyen ellátásra jogosult.

Az egyik nyilvánosságra került munkaanyag alapján kiszámoltuk, hogy milyen döntés születne egy olyan idős emberről, aki már nem tud tájékozódni és a viselkedése időnként zavart, nem a helyzetnek megfelelő, valamint alig hall, de tud önállóan étkezni, tisztálkodni és öltözködni, és nincs olyan betegsége, ami miatt rendszeresen kezelni kéne vagy az állapotát ellenőrizni. A kapott pontszámok alapján 2008-tól ő nem lesz jogosult államilag finanszírozott otthonba bejutni, csak otthoni ápolást kaphat.