Büntetnék a csikkdobálókat a Belvárosban

Vágólapra másolva!
Decemberben kerül a lipótvárosi képviselő-testület elé az a tervezet, amely tízezer forintos bírsággal sújtaná azokat, akik eldobják cigarettacsikküket. Később pedig a játszótereken tiltanák meg a dohányzást. Több vidéki városban is hoztak már hasonló rendeletet. Szekszárdon például a rendelet bevezetését követően tisztább lett a belváros. Itt is tervezik egyes területeken a dohányzás betiltását. Hódmezővásárhelyen is tilos a csikkeket elhajítani, de dohányozni csak a játszótereken tilos. Ők inkább az irodákat próbálják füstmentesíteni, ezzel egy időben pedig ingyenes leszoktató programon vehetnek részt a dohányosok.
Vágólapra másolva!

Januártól figyelmeztetnék, áprilistól már büntetnék a közterület-felügyelők a Belvárosban azokat, akik eldobják a csikket - írta a Blikk. A javaslatot várhatóan decemberben tárgyalja a képviselő-testület. A maximális büntetési tétel 10 ezer forint lenne.

Puka Zsófia, az önkormányzat sajtóreferense az [origo]-nak elmondta: miután a szemetelőket csak akkor tudják büntetni, ha épp rajtakapják őket, több közterület-felügyelő alkalmazása is szükséges. A tervek szerint 40-re emelnék a létszámukat, ami a körülbelül ugyanennyi rendőrjárőrt egészíti ki. "Minden sarkon persze nem tudnak ott állni, de a közterület-felügyelők a kerületőrökkel párban adott területeken járóröznek egész nap, és ott büntetnek" - mondta. Áprilistól pedig a játszóterekről tiltanák ki a dohányosokat.

Szekszárd az utcákról tüntetné el a dohányosokat

Hasonló rendeletek már élnek más vidéki városokban, például Szekszárdon és Dombóváron. Szekszárdon november óta figyelik árgus szemekkel a parkolóőrök és közterület-felügyelők a csikkeket eldobókat. Több közterület-felügyelőt ugyanakkor nem tudtak még alkalmazni - mondta az [origo]-nak Horváth Kálmán, a szekszárdi jogi és ügyrendi bizottság elnöke. A belvárosban és a város egyéb frekventált részein ugyanakkor több szemétgyűjtőt helyeztek el, és úgy tűnik, ezt respektálták a sétálók, mert Horváth szerint azóta kevésbé szemetesek az utcák.

A közgyűlés ugyanakkor hamarosan tárgyal arról a rendeletről is, amely megtiltaná a közterületen való dohányzást az iskolák, gyógyintézmények, rendelők, parkok, önkormányzati fenntartású intézmények körül, valamint a Belvárosban.

A hódmezővásárhelyiek az irodákat teszik füstmentessé

Hódmezővásárhelyen ugyanakkor nem az utcán, hanem az épületeken belüli dohányzást tiltják. A programot nyáron kezdték - mondta az [origo]-nak Gőbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense. Ekkor tették dohányfüstmentes övezetté a polgármesteri hivatalt, vagyis itt egy helyiségben sem lehet már dohányozni, nincsenek sehol kijelölt dohányzóhelyek sem. Szeptember 1-jétől pedig az összes önkormányzati fenntartású intézményben tilos a dohányzás. Ez a rendelet összesen 3000 dolgozót érint.

Gőbl hozzátette, hogy a rendelet életbeléptetése előtt egyeztettek a dolgozókkal is. Példaként említette, hogy a polgármesteri hivatalban egy régóta ott dolgozó, láncdohányos iktató például elmondta neki: bár nehéz megállnia, hogy ne gyújtson rá, a rendelet óta csak délutánonként dohányzik, amivel viszont sok pénzt spórol, hiszen egy nap csak feleannyi cigaretta fogy, mint korábban.

A polgármester ezt követően felhívással fordult a város valamennyi munkáltatójához, kérte őket, hogy minél több helyen teremtsék meg a füstmentes munkakörnyezetet. A kezdeményezéshez már többen csatlakoztak, például a város egyetlen postahivatalában sem lehet már dohányozni, illetve hamarosan dohányfüstmentesítenek egy belvárosi szórakozóhelyet - közölte Gőbl.

Ezzel párhuzamosan elindult egy ingyenes leszoktató program is, amelynek költségeit az önkormányzat állja, ez egy erős dohányos esetében például 70 ezer forintot jelent. A programra már többen is jelentkeztek, de konkrét számokat a sajtóreferens nem tudott mondani. A program létrehozásáért a polgármestert az Országos Dohányfüstmentes Egyesület is kitüntette.

A csikkek eldobálás Hódmezővásárhelyen is tilos, de az utcáról egyelőre nincsenek kiszorítva a dohányosok. Egyedül a játszótereken tilos a dohányzás október elseje óta. A rendelet ellen vétőket 500-10 000 forintig terjedő bírsággal sújtják, de egyelőre csak figyelmeztetik a vétkeseket.