Visszavonatnák a biztosítási reformot a szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Új, széleskörű társadalmi konszenzussal létrejövő egészségbiztosítási reformjavaslatot várnak a kormánytól a szakeszervezetek. Az érdekképviseletek szombati tüntetésükön azt követelték, a kormány vonja vissza a törvényjavaslatot, amit már nem csak a munkavállalók utasítanak el: az OÉT pénteki ülésén kiderült, ebben a formában a munkaadók sem támogatják.
Vágólapra másolva!

"Ne engedjük ellopni, amit 116 éve elődeink hoztak létre, a nemzeti kockázatközösségen alapuló egészségbiztosítást" - jelentette ki Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Miniszterelnöki Hivatal előtt rendezett szombati szakszervezeti tüntetésen, amelyen mintegy kétezer ember demonstrált az egészségbiztosítás tervezett átalakítása ellen.

A demonstrációt öt országos szakszervezeti konföderáció (a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége), illetve tagszervezeteik rendezték, de ahhoz csatlakozott a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Élőlánc Magyarországért, a Szociális Fórum és az orvosi kamara is

Palkovics többek között azt mondta, az egészségbiztosítás 1500 milliárdját át akarják játszani az üzleti köröknek. "Ezt nem engedhetjük, fogjunk össze fogjunk össze egy nemzeti minimumért, a nemzeti kockázatközösségen alapuló egészségbiztosításért" - mondta a szakszervezeti vezető. Arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza a beterjesztett törvényjavaslatot, és dolgozzon ki egy új reformkoncepciót, melyhez felhasználják többek közt a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal javaslatát is.

Nagy taps fogadta Borsik Jánost, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnökét, aki kijelentette: "újra visszajövünk, ha a tiltakozásnak nem lesz eredménye. Elég volt!" Borsik szerint az MSZP az SZDSZ zsarolására egyre több baloldali értéket ad fel. Borsik arra figyelmeztetett, hogy a tőkét a kapzsiság, az önzés jellemzi, akormány pedig ennek a tőkének akarják átjátszani az egészségbiztosítást. Több megoldás lenne az egészségbiztosítás reformjára, de ha csak egy megoldást erőltetnek a társadalomra, az diktátum és a diktátumokból nem kérnek - jelentette ki.

Több szakszervezeti vezető is azt vetette a kormány szemére, hogy a reformot társadalmi párbeszéd nélkül akarja a társadalomra erőltetni. "A tőke nem szereti a párbeszédet, azokat az embereket, akik kérdeznek, csak a fogyasztókat szereti, akik profitot hoznak. A rossz politikusok is ilyenek, nem szeretik, ha kérdéseket tesznek fel számukra" - mondta - Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke, aki abba bízik, hogy lesznek olyan képviselők valamennyi frakcióban, akik tesznek azért, hogy társadalmilag támogatott reformok valósuljanak meg.

Vígh László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke arról beszélt, hogy egy ilyen nagy jelentőségű reformot nem lenne szabad előre meghatározott határidők kényszere alatt megvalósítani. Hasonlóan vélekedett Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke is: Azt mondta, nem érti, miért van időkényszer, hová kell rohanni, miért nem lehet egy alaposan előkészített, széles körű társadalmi egyeztetésen megvitatott koncepció alapján kidolgozni az erre vonatkozó törvényjavaslatot.

A demonstráció végén az öt szakszervezet vezetői felolvasták felhívásukat, amelyet a Magyar Országgyűlés elnökéhez intéztek. Ebben arra kérik Szili Katalint, hogy segítse elő az érdemi társadalmi párbeszéd létrejöttét az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról.