Félerértés után szurkáltak a kubai menekültek

Vágólapra másolva!
Félreértés miatt robbant ki az az összetűzés, amelyben kubai menekültek megkéseltek három embert egy bicskei szórakozóhelyen - közölte a rendőrség. Hat kubait és három magyart gyanúsítanak garázdasággal. A politikai menedékjogi eljárást nem érinti az ügy, tehát nem utasítják ki a külföldieket.
Vágólapra másolva!

Csoportos garázdasággal gyanúsítanak hat kubai és három magyar férfit, akik részt vettek a Bicskén vasárnap hajnalban egy szórakozóhelyen történt összetűzésben. A politikai menedékjogot kérő kubaiakat az Egyesült Államok kérésére fogadta be Magyarország októberben. A vasárnap hajnali incidensben három magyar férfi szúrt, vágott sérüléseket szenvedett, egyikük sérülése súlyos.

Az összetűzésben "egy félreértés miatt robbant ki" - mondta el az MTI-nek a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, R. Szabó Ágnes. Tájékoztatása szerint a rendőrség spanyol tolmácsok bevonásával azt akarja kideríteni, hogy a történtek idején kisebb-nagyobb mértékben ittas résztvevők közül kinek, milyen szerepe volt a történtekben.

A büntetőeljárás során a kubai menekülteknek ugyanazzal a felelőséggel kell szembenézniük , mint a magyar állampolgároknak, de a garázdaság nem olyan súlyú bűncselekmény, amiért kiutasítanák őket vagy visszavonnák menekülti státuszukat. Erre súlyos, szándékos bűncselekmény jogerős ítélete alapján lenne mód - mondta Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója az RTL Klub híradójában hétfőn.

Az összesen 28 kubai menekült október 9-én, a magyar kormány és az Amerikai Egyesült Államok kormánya között létrejött megállapodás eredményeképpen került Magyarországra az USA guantanamói támaszpontjáról. Döntően egyedülálló, felnőtt férfiak, de vannak köztük gyerekek és nők is. Miután a menekültstátuszt megkapták, október 24. óta intenzív magyar nyelvtanfolyamon vesznek részt.