Menekültstátust kaptak a kubai emigránsok

Vágólapra másolva!
Menekültstátust kapott az a 28 kubai menekült, akik október elején érkezett Magyarországra. A kubaiak így jogosulttá váltak arra, hogy a magyar állampolgárokhoz hasonló módon vállaljanak munkát.
Vágólapra másolva!

Megkapta a menekültstátust az a 28 kubai menekült, aki október elején érkezett Magyarországra. A kubaiak így jogosulttá váltak arra, hogy a magyar állampolgárokhoz hasonló módon vállaljanak munkát. Ennek elősegítésére október 24-től 360 órás nyelvtanfolyamon vesznek részt. Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal gondoskodott a kiskorú gyermekek oktatási elhelyezéséről is.

A magyar kormány és az Amerikai Egyesült Államok kormánya között létrejött megállapodás alapján október 9-én 28 kubai emigráns érkezett hazánkba. A csoport főként egyedülálló, felnőtt férfiakból áll, de kisebb részben találhatók közöttük gyerekek és nők is. A kubai menekültek az USA guantánamói támaszpontjáról érkeztek Budapestre, ahol három évet töltöttek el, miután nem sikerült Kubából az Egyesült Államokba szökniük.

A magyar Külügyminisztérium augusztusban jelentette be, hogy kubai menekülteket fogad be Magyarország. Ezt követően Kuba hevesen bírálta Magyarországot, egyebek mellett az "Egyesült Államok lakájának" nevezve az országot.