Gyurcsány beszéde előtt átvilágították az Opera dolgozóit

Vágólapra másolva!
Rutinellenőrzésnek nevezte a Köztársasági Őrezred egyik vezetője, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő ünnepi beszéde előtt nyilatkozatot írattak alá az Operaház dolgozóival, miszerint vizsgálódhat utánuk a hatóság. Aki nem szignózott, az viszont "kizárta magát az aznapi munkából", attól függetlenül, hogy vezető énekes avagy díszletes. Az Opera sajtófőnöke nem tudta megmondani, hogy mennyien nem járultak hozzá adataik megismeréséhez.
Vágólapra másolva!

A Köztársasági Őrezred még október közepén hozzájárulást kért ahhoz, hogy az október 22-én - amikor a kormányfő és más közjogi méltóságok is az épületben tartózkodtak - az Operában dolgozók "személyes, illetve személyes bűnügyi adatait" kezeljék. Valamint, hogy az információkról szükséges mértékben tájékoztassák a főnökeiket.

"A titkárnőtől a karmesterig" - közölte az [origo]-val Kardos György, a Köztársasági Őrezred parancsnok-helyettese, hogy ki mindenkinek kellett aláírni az Operház dolgozói közül a vizsgálathoz kapcsolódó nyilatkozatot. Az [origo] birtokában lévő hozzájáruláson például az szerepel, "munkaköre: előadóművész".

A nyilatkozat lényege Kardos szerint mindössze az, hogy kiderüljön a Köztársasági Őrezred számára: vannak-e büntetett előéletűek azok között, akik a közjogi méltóságokkal azonos zárt helyen tartózkodnak Gyurcsány Ferenc beszéde, valamint az előadás idején. Aki ugyanis élet elleni bűncselekményt követett el korábban, azt nem engedhetik a védett személyek közelébe.

A dandártábornok "szokványosnak", "rutinellenőrzésnek" nevezte az eljárást, s mint közölte: körülbelül háromszázan alá is írták az őrezred papírját. Aki viszont nem szignózott, "az kizárta magát az aznapi munkavégzésből" - fogalmazott Kardos.

Márpedig egyesek nem voltak hajlandóak aláírni a papaírt - közölte Bánó András, az Operaház sajtófőnöke. Arra a kérdésre, hogy mennyien írták alá s mennyien utasították ezt el, Bánó nem tudott választ adni. "Volt, aki aláírta, volt, aki nem" - közölte Bánó.

Forrás: [origo]

Kardos szerint a birtokukba került információkat csak a szükséges mértékben osztották meg az Operaház vezetésével, hiszen az esetlegesen általuk kizárt személyek pótlásáról nekik kell gondoskodni. "Egy karmestert csak úgy nem húzhatunk ki a résztvevők listájáról" - közölte a dandártábornok.