Kamerás buszokkal vadászna a BKV az autósokra

Vágólapra másolva!
Több száz buszokra szerelt kamerával akarja lebuktatni a BKV azokat az autósokat, akik a buszsávban haladnak. A közlekedési vállalat és a BRFK leendő megállapodásának a célja, hogy lefüleljék a szabálytalankodókat. Az egyik jogvédő szervezet munkatársa szerint ugyanakkor a törvények nem engedik, hogy a BKV lefilmezzen bárkit is.
Vágólapra másolva!

A BKV a buszsávot szabálytalanul használó autósok kiszűrését tervezi - közölte az [origo]-val a vállalat sajtóosztálya, mégpedig az oszlopokon elhelyezett térfigyelő rendszer mellett buszra szerelt kamerák segítségével. Mint elmondták, "régóta keresik a legcélravezetőbb megoldást" a szabálytalan autósok megfékezésére.

A közlekedési vállalat - a jelenlegi tervek szerint - ezért több száz kamerát szerel fel a buszok elejére és hátuljára, s a felvételek szolgálhatnak majd bizonyítékként azok ellen, akik jogtalanul használják a sávokat. A BKV szerint az informatikai központjukkal összehangolt kamerás rendszer a jövő év első harmadában állhat össze.

Azokra a kérdéseinkre, hogy mennyibe kerül majd mindez, hogyan kerülnek át a felvételek a cégtől a rendőrséghez, s hogy jogszerű-e egyáltalán az autósok ilyen típusú lefilmezése, nem kaptunk választ. A BKV ezt azzal indokolta, hogy még kidolgozás alatt áll a rendszer. Annyit azért elárultak a jogi háttérrel kapcsolatban, hogy előkészítés alatt áll egy, a közlekedési társaság és a BRFK közötti megállapodás.

"Jelenleg egyedül a rendőrség működtethet közterületen térfigyelő kamerákat" - reagált a hírre Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet munkatársa. Ő nem tud olyan törvénymódosításról, ami lehetővé tenné a BKV-nak, hogy felvételeket készítsen az autósokról, s mint közölte, nem is szeretné, ha lenne ilyen. "A BKV nem közhatalmi szerv, s nem lenne jó, ha ilyen furcsán keverednének a szerepek" - mondta Földes. Hozzátette: a jelenleg a buszsávokat kémlelő térfigyelő rendszert is a BRFK Közlekedési Főosztálya működteti.