Az OEP miatt csúszik rákbetegek kezelése

Vágólapra másolva!
Az egészségbiztosító késlekedése miatt több rákbeteg nem jut időben a gyógyszeréhez - írja a keddi Népszabadság. Az OEP azt állítja, zökkenőmentes az ellátás, de a Magyar Rák Liga főtitkára sorozatos panaszokról számolt be.
Vágólapra másolva!

A Magyar Rák Liga főtitkára a Népszabadságnak azt mondta: sorra keresik meg őket a betegek azzal a panasszal, hogy csúszik a kezelésük, mert késik a gyógyszerigénylés elbírálása. Az OEP az év utolsó negyedévében változtatott az egyedi méltányossági engedélyek határidején, szigorított: havonta engedélyezi a szükséges gyógyszereket, hogy tartani tudják a keretösszeget.

Az OEP azt állítja, zökkenőmentes az ellátás, a Népszabadság viszont tud olyan emlődaganatos betegről, akinek kölcsön kellett kérnie gyógyszert, mert a biztosító válasza nem érkezett meg időben. A 34 éves nő háromhetente adandó kezelését korábban mind az orvosok, mint az egészségbiztosító indokoltnak tartotta. Strommer Szilvia, a Magyar Rák Liga főtitkára felháborítónak tartja, hogy súlyosan beteg embereknek havonta meg kell küzdeniük gyógyszerükért. A Népszabadság szerint Strommer kezében olyan fax is van, amelyben a kórház maga írja le, hogy pénzhiány miatt nem kaphatja meg a beteg a kezelést.

Az [origo] megkeresésére az OEP sajtóirodája kedd délután reagált a napilapban megjelent információra, közleményük szerint a cikk féligazságokat tartalmaz, ezért félreérthető. Az ellátás folyamatos, az elbírálás határideje a jogszabályban rögzített 30 napot nem haladja meg - állították. Egyben azt is cáfolták, hogy az onkológiai kezelések egyedi méltányosságban történő elbírálása szigorodott volna, mint írják, mindössze rövidebb időre adják ki az engedélyeket, valóban azért, hogy tartani tudják a keretösszeget. Tehát a hozzáférésben nincs változás, minden beteg, akinek szükséges e terápia megkapja az engedélyt, azaz a támogatott gyógyszert függetlenül attól, hogy korábban elkezdett terápia vagy új terápiáról van szó - tette hozzá az OEP sajtóirodája.

A korai emlődaganat kezelésére szolgáló készítmény - amely jelenleg még csak egyedi méltányossági eljárás keretében hozzáférhető - rendszerszintű finanszírozásához még véglegesíteni kell a szakmai és a finanszírozási szabályokat - tették hozzá.