A vörös csillagról kérdezi Strasbourg a kormányt

Vágólapra másolva!
Januárig állást kell foglalnia a magyar kormánynak a vörös csillagról a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság kérésére - írta a Népszabadság. A Munkáspárt 2006 elnökhelyettesének ügyében döntött így a bíróság, a politikus ellen korábban önkényuralmi jelkép viselése miatt indult eljárás.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi törvények szerint önkényuralmi jelképnek számító vörös csillagról kért állásfoglalást a magyar kormánytól a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság - számolt be róla a Népszabadság. Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnökhelyettese ügyében döntött így a bíróság.

Vajnai ellen korábban vádat emelt az ügyészség amiatt, hogy kartonpapírból készül vörös csillagot tűzött ki a kabátjára 2003-ban egy rendezvényen. A másodfokú bíróság felfüggesztette ellene az eljárást, s az Európai Bírósághoz fordult előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezve. A magyar kormánynak január elsejéig kell megküldenie a választ, ezután dönt az emberi jogi bíróság.

Három évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akkor még ifjúsági és sportminiszter, aláírta a vörös csillag viselésének engedélyezését kérő petíciót, mely az ATTAC Magyarország kezdeményezésére készült. Gyurcsány akkor így indokolt: "arra a politikai eszmére hivatkozva tiltották be 1993-ban, hogy a vörös csillag maga a szocializmus, a szocializmus pedig ugyanaz, mint a kommunizmus, a kommunizmus ugyanaz, mint a sztálinizmus, a sztálinizmus pedig ugyanaz, mint a fasizmus." Gyurcsány három éve azt mondta: szerinte a vörös csillag szociáldemokrata eredetű jelkép, betiltása oktalan, bár személy szerint nem ért egyet azzal a fajta baloldali politikával, melyet jelképez.