Két héten belül a neten lesz a képviselők fizetése

Vágólapra másolva!
A költségvetésről, a női kvótáról és a jövő nemzedékek ombudsmanjáról vitáznak a képviselők kedden a parlamentben. A 2008-as költségvetés általános vitája ma lezárul. Ma nyújtja be az Egészségügyi Minisztérium az egészségbiztosításról szóló törvényjavaslatot. A bizottságok adótörvényekről tárgyalnak, de szó lesz a környezet büntetőjog általi védelméről is. A házbizottság ülése után az Országgyűlés alelnöke bejelentette, hogy két héten belül fölteszik a parlament honlapjára, hogy mennyit keresnek havonta a képviselők.
Vágólapra másolva!

A Parlament plenáris ülése reggel nyolc órakor kezdődik, és várhatóan este tíz óráig tart majd a napirendi pontok megtárgyalása. Ma folytatják és lezárják a 2008-as költségvetés általános vitáját.

Törvények

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról
Benyújtó: a kormány

A Parlament keddi ülésén nyújtja be az Egészségügyi Minisztérium az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, melyet a kormány a múlt héten fogadott el. A témáról az előző szerdán már tartottak parlamenti vitanapot a Fidesz kezdeményezésére. Az előterjesztés szerint a rendszer alapegysége a megye lesz, összesen 22 pénztár alakulna. A pénztárakban 51 százalékos tulajdonrésze lenne az államnak. A kötelező biztosítás elve fennmaradna, az OEP jelenlegi formájában 2009-ben szűnne meg.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat
Benyújtók:
Tóbiás József (MSZP), Dr. Navracsics Tibor (Fidesz), Dr. Nagy Andor (KDNP), Katona Kálmán (MDF), Dr. Bőhm András (SZDSZ)

Megvitatják a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvényjavaslatot, a módosítást az öt párt együtt kezdeményezte. Az új országgyűlési biztos arra figyelne, hogy érvényesüljenek azok a jogszabályi rendelkezések, amelyek a természet és környezet megóvását szolgálják.

A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról
Benyújtó:
Sándor Klára és Magyar Bálint (SZDSZ)

Folytatódik a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtéséről szóló törvényjavaslat vitája. Az SZDSZ-es politikusok azt javasolták, hogy az országgyűlési választásokon a listás képviselői helyeken 50 százalékban nők szerepeljenek.

Bizottsági ülések:

A házbizottság ülése után Mandur László, az Országgyűlés alelnöke bejelentette, hogy két héten belül felteszik az parlament honlapjára képviselők fizetését. A képviselők személyes oldalán lehet majd látni, hogy havonta mekkora fizetést utal nekik az Országgyűlés.

Egyes adótörvények módosításáról tárgyalnak kedden a bizottságok, napirenden lesz ez a téma a foglalkoztatási, a mezőgazdasági, az ifjúsági, szociális és családügyi, az emberi jogi, az önkormányzati és területfejlesztési, valamint az egészségügyi bizottság ülésén is.

A gazdasági és informatikai bizottság tagjai vitáznak többek között a pártfinanszírozásról, a Tisza-völgy árvízbiztonságának növeléséről, az általános forgalmi adóról és egyes uniós pénzügyi korlátozó intézkedések végrehajtásáról. A kulturális és sajtóbizottság a németországi magyar kulturális évadot és az ORTT költségvetését tárgyalja. A környzetevédelmi bizottság ülésén szó lesz az Európai Parlament és Tanács irányelvéről a környezet büntetőjog általi védelméről.