Egy év felfüggesztett kapott a szegedi ápoló

Vágólapra másolva!
Jogerősen egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság hétfőn azt a szakápolót, aki nem megfelelő vércsoportú transzfúziót adott egy betegnek, aki ennek következtében másnap elhunyt, 2006-ban. Az ügy tárgyalása hétfőn kezdődött el a Szegedi Városi Bíróságon, amelynek kezdetén a vádlott részben bűnösnek vallotta magát.
Vágólapra másolva!

Jogerősen egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság hétfőn azt a szakápolót, aki nem megfelelő vércsoportú transzfúziót adott egy betegnek, aki ennek következtében másnap elhunyt, még 2006-ban. A bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek az ápolót.

A büntetéset egy év - végrehajtásában egy év időtartamra felfüggesztett - fogházbüntetés, valamint előzetesen mentesítette a büntetett előélethez kapcsolódó joghátrányoktól. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette, így jogerőre emelkedett.

Juhász Zsuzsanna bíró indoklásában kifejtette, ha a vádlott megfelelő gondossággal végezte volna feladatát, nem került volna sor a tévedésre. A transzfúzió elkezdéséről - az előírásoknak megfelelően - értesítenie kellett volna a kezelőorvost.

Rossz vért adott

A vádirat szerint az ápoló 2006 februárjában tévedésből bekötötte az A Rh+ vért, a B Rh+ vércsoportú sértettnek, anélkül, hogy a pácienst megfelelően azonosította volna, vagy szólt volna az ezt korábban kérő orvosnak. A szakápoló nem rendelkezett a transzfúzió elvégzéshez szükséges végzettséggel.

A beteg panaszára az ápoló értesített az orvost, aki azonnal felismerte a tévedést, megszakította a transzfúziót és megkezdte a megfelelő kezelést. A sértett éjfélkor átkerült az intenzív osztályra, de másnap - a szakszerű ápolás ellenére - elhunyt. A szakértői vélemény megállapította, hogy a halál oka vese- és keringési elégtelenség volt, amely a helytelen transzfúzió következményeként alakult ki. A vérátömlesztés tényét nem vezették fel a férfi kórlapjára.

Részben bűnösnek vallotta magát

Az ápoló a tárgyalás kezdetén részben vallotta magát bűnösnek, álláspontja szerint a tragédiához többek között a betegazonosítással kapcsolatban kialakult helytelen gyakorlat és az az adminisztrációs hiba vezetett, hogy a sértett ápolási lapjára nem rögzítették a transzfúzió tényét. Az ápoló elmondta, a betegek átadása nem az ágyak mellett, hanem az ápolási dokumentációt átlapozva történt.

A sértett kórlapján látta, hogy transzfúziót írtak elő neki, végrehajtásának nyomát azonban nem találta, ezért kötötte be neki a vért. Hozzátette: általános gyakorlat volt, hogy a megfelelő végzettséggel nem rendelkező szakszemélyzet is beadhatta a transzfúziót.