300 magyar katonát vetnek be Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Magyarok fogják védeni a kabuli repteret 2008-tól, de a legveszélyesebb afgán területeken is bevethetik majd őket. Magyarország jövőre másfélszeresére emeli katonái számát Afganisztánban - jelentette be a honvédelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A jelenleginél ötven százalékkal több magyar katona teljesít majd szolgálatot 2008-tól Afganisztánban. Az új vállalások új típusú kockázatokat is jelentenek majd - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter, miután megérkezett Mazari-Sarifba. Egy időben egyszerre 290-300 magyar katona lesz Afganisztánban.

2008-tól több projektben vesznek majd részt magyar katonák. A magyar katonák látják majd el a kabuli repülőtér irányítását, emellett különleges katonai műveletekben vesznek részt, valamint lesz magyar vezetésű összekötő-tanácsadó csoport is. Továbbra is magyarok vezetik majd a bagláni tartományi újjáépítési csoportot (PRT) - mondta Szekeres Imre.

Az eddigi északi PRT-vezetés mellett a veszélyesebbnek ítélt délen is bevethetik majd a magyarokat más típusú feladatokra, ez pedig új kockázatokat jelent. "A déli területeken több harci esemény van, ez más típusú kockázatot jelent, míg északon az út mentén elhelyezett aknák jelentenek veszélyt" - magyarázta Szekeres.

Plusz kiadás

A 2008-as költségvetésben a magyar kormány már számol a plusz kiadással, amely összesen néhány százmillió forintot jelent. Az új projektektről ötpárti egyetértés van Magyarországon - fűzte hozzá. Magyarország körülbelül kétszáz katonával tavaly vette át a több mint 760 ezer lakosú északi Baglán tartomány PRT-jának vezetését Hollandiától.

Szekeres Imre és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter vasárnap érkezett három napra Afganisztánban. A honvédelmi miniszter a tervek szerint találkozik Hamid Karzai elnökkel, valamint több helyi és NATO-vezetővel. A két miniszter meglátogatja a magyar PRT által létrehozott projektek egy részét is.

Relatív béke vagy elhibázott stratégia

Forrás: MTI

Az afganisztáni jelenlét növelését a héten jelentette be - Magyarországgal együtt - összesen kilenc ország, a NATO hollandiai informális csúcstalálkozóján. A kérdésre, hogy sikeres-e a NATO afganisztáni missziója, Szekeres Imre azt válaszolta: a felderítési adatok, a katonai elemzések is azt mutatják, hogy sikeres a misszió, stabilizálódott a helyzet. Szerinte komoly esély van arra, hogy a politikai és gazdasági stabilizáció is végbemenjen. Relatív béke van, de messze még a teljes stabilitás - fogalmazott.

Az egyik legnagyobb hadászati-külpolitikai kutatóműhely, a Chatham House múlt hetén közzétett jelentésében azt írta, hogy az Afganisztánban tevékenykedő külföldi koalíció képtelen a biztonság megteremtésére és az ország teljes ellenőrzésére, egyrészt az elhibázott stratégia, másrészt a kivezényelt erők elégtelensége miatt.