Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Vágólapra másolva!
Csak a nemzetközi gyorsvonatokat érinti a vasárnapi óraállítás. Október 28-án kezdődik ugyanis a téli időszámítás, így vasárnap hajnalban három órakor két órára kell visszaállítani az órákat. A nemzetközi vonatok körülbelül egy órát várakoznak, de a hajnali belföldi vonatok már a téli időszámítás szerint indulnak. A Malév és a Volán járatait nem érinti az óraállítás.
Vágólapra másolva!

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, ekkor hajnali három órakor kettő órára kell visszaállítani az órákat. A MÁV belföldi közlekedését, a Volán, illetve a Malév járatainak menetrendjét nem érinti az óraigazítás, a nemzetközi vonatok Magyarországon várják be indulási idejüket. A Bécs-Budapest-Bukarest-Budapest-Bécs útvonalon közlekedő Dacia expressz mindkét járata Lőkösházán várja be új indulási idejét, körülbelül egy órát várakoznak. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Belgrád felől érkező budapesti járata Kiskunhalason várakozik - közölte a MÁV.

Hajnalban csak néhány belföldi vonat közlekedik. A kettő és három óra közötti személyvonatok, amelyek menetrend szerint hajnali három óráig nem érkeznek meg a célállomásukra, már a téli időszámítás szerint indítják. Vasárnap a Füzesabonyból Budapestre 2:38-kor, a Somoskőújfaluról Hatvanba 2:17-kor, a Nyugati pályaudvarról Szolnokra 2:50-kor, a Dombrádról Herminatanyára 2:44-kor, továbbá a Lajosmizséről Zugló érintésével Esztergomba 2:52--kor, és a Szolnokról, Újszász érintésével Budapestre 2:58-kor induló vonat csak az óraigazítás után indul.

A Malév menetrendje vasárnap, a nyári-téli időátállással egy időben lép életbe. Az új menetrend már az új időpontokon alapul, az órállításából adódó eltérés nem okoz fennakadást.

A Volán belföldi járatait nem érinti az órák átállítása, ilyenkor ugynais nem közlekednek buszjáratok - közölte László György a társaság illetékese.

A nyári és téli időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 0,3 százalékos energia-megtakarítás érhető el. Az évek során több mint száz országban vették át a rendszert. Magyarországon a húszas évektől megszakításokkal volt téli-nyári időszámítás, de 1980-tól folyamatos az évi kétszeri óraállítás. Az időátállítást legutóbb 1996-ban reformálták meg: akkor már az EU-irányvonalnak megfelelően szeptemberről október végére tolódott a téli időszámítás kezdete.