Végigkergették a városon a hídfoglalókat

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag végigkergették Budapest egyik legforgalmasabb útvonalán a péntek reggel hídfoglalással próbálkozó tüntetőket a rendőrök. Az Erzsébet hídon gyülekező tömeg a híd forgalmát csak pár percre tudta megbénítani, ám később - nyomukban a rendőrökkel - végigvonultak a Ferenciek tere-Astoria-Blaha Lujza tér útvonalon, a kereszteződéseket sorra blokkolva. A Blaha után azonban a blokádolók elvesztették lendületüket, és felolvadtak a járókelők között, hogy később a Ferenciek terén újra feltűnjenek. A rendőrök 82 embert állítottak elő.
Vágólapra másolva!

Reggel fél nyolc után pár perccel néhány tucat fényvisszaverő mellényes sajtós és egy ugyancsak fényvisszaverő mellényben álló kisdobos vezette be a pénteki hídblokádot. A dobost három rendőr igazoltatta tucatnyi fotós gyűrűjében, majd a rendőrök kuncogva távoztak. Nyolc óráig - az esemény bejelentett kezdetéig - csak az időnként a buszsávban leálló járőrkocsik akadályozták a forgalmat, amelyek utasai hol a sajtósokat, hol a hídon sétálókat, például egy árpádsávos zászlót cipelő férfit igazoltattak.

A reggeli csúcsforgalomban feltűnően sok rendőrautót lehetett látni a hídon, a levegőben megjelent egy civilnek látszó, majd később egy rendőrségi helikopter is. "Kezdődik a hídfoglalás" - kiabálta el magát nyolckor egy bajszos kötött sapkát viselő férfi a tömegben, de senki nem reagált, jóllehet a híd közepén a déli és az északi járdán már 100-200 ember is összegyűlhetett. Nyolc óra után pár perccel gyorsultak fel az események, amikor a dobos hangszerét verve lelépett az úttestre, és ide-oda sétálgatott, uszályában néhány szimpatizánssal és fotósok hadával.

A rendőrök hamar leterelték őket az úttestről, és az időközben megérkezett erősítés sorfalat állt a járdákkal szemben a buszsávban. A tüntetőknek ennek ellenére többször is sikerült megbénítaniuk a forgalmat - ha csak néhány percre is. A dobos akciója után a pesti hídfőnél nyomultak az úttestre a blokádolók, de ezeket az akciókat rendre meghiúsították a nagy számban megjelenő rendőrök. A rendőri fellépés az [origo] tudósítójának tapasztalatai szerint nem volt durva - lépésről lépésre tolták le a járdákról a kiabáló tüntetőket -, és csak néhány embert cibáltak a rendőri vonalak mögé.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Xi61DI8ESaEskwC2

A hidat végül megtisztították a kutyás szakasszal is megerősített rohamrendőr-egységek, de a blokádnak korántsem volt vége: a tüntetők a Ferenciek terén is az úttestre mentek, majd - nyomukban a rendőrökkel és vagy öt tucat újságíróval és fotóssal - végigvonultak a Kossuth Lajos utcán és a Rákóczi úton, a nagyobb kereszteződésekben - az Astoriánál és a Blaha Lujza térnél - sorra megbénítva a forgalmat.

A rendőrök itt már egyfajta húzd meg, ereszd meg taktikát alkalmaztak: előbb többször is futásra kényszerítették a tüntetőket, majd hagyták őket lélegzetvételhez jutni. Ezt az időt a blokádolók rendre arra használták fel, hogy megbénítsák a forgalmat a kereszteződésekben: az Astoriánál egy buszt is megállásra bírtak az út közepén, de a kordonszállító rendőrségi teherautó elé nem mertek beállni, az akadálytalanul hajtott keresztül.

A hangulat az Astoriánál még bizakodó volt: néhány pelyhes állú fiatal itt még arról beszélgetett, hogy csak ki kell húzni délutánig, amikor vége van a munkaidőnek, és akkor sokan csatlakoznak majd.

Fotó: Hajdú D. András
A Blahánál elfogyott a lendület

A lendület azonban csak a Blaha Lujza térig tartott, ahol egy Combinót állítottak meg a Rákóczi út közepén, de amint feltűntek a rendőrségi mikrobuszok az Oktogon felől a Nagykörúton, szétfutottak. A kiszálló rendőregységeknek itt már csak a sárga mellényes sajtósokat kellett leterelni az úttestről. A Blaha után már nem lehetett egyértelműen eldönteni, hogy a járdákon sétálók közül ki a tüntető, ki a bámészkodó, és ki az, aki valamelyik dugóban ragadt buszról, villamosról szállt le és igyekezett gyalog a dolgára. A blokádolók gyakorlatilag felolvadtak a járókelők között.

A hivatalosan be nem jelentett demonstráció tartama alatt - péntek reggel nyolc órától délelőtt tizenegyig - használhatatlanná vált a főváros egyik fő közlekedési útvonala, a forgalmas kereszteződések blokkolása miatt pedig torlódások alakultak ki.

A tüntetők az MTI híradása szerint déli tizenkét óra előtt megint megjelentek a Ferenciek terén. A rendőrök fél egykor kezdték őket kiszorítani, többeket bilincsben vezettek el. A téren igazoltatások zajlottak, a forgalmat is leállították.