Eltiltották Geréb Ágnest a szülész foglalkozástól

Vágólapra másolva!
Három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma folytatásától Geréb Ágnest. Az otthon szülések legismertebb támogatója az ítélet szerint megsértette foglalkozása szakmai szabályait, többek között nem figyelt eléggé az újszülöttre és az anyára. Az ítéletet meghozó tanács elnöke felhívta a figyelmet: a per tárgya nem az volt, hogy az otthon szülés helyes-e vagy sem.
Vágólapra másolva!

A foglalkozási szabályok megsértése miatt jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla Geréb Ágnest, az otthon szülést pártoló orvost. Geréb ellen az volt a vád, hogy megsértette a foglalkozási szabályokat egy 2000-ben lezajlott otthon szülésnél, ahol szakorvosi segítséget nyújtott.

A vád alól első fokon még felmentették, a másodfokon eljáró bíró viszont bűnösnek mondta ki. A jog szerint ha a két bíróság ellentétes ítéletet hoz, lehetőség van a harmadfokú tárgyalásra. Ezt folytatta le pénteken a Fővárosi Ítélőtábla. Geréb Ágnes a per során tagadta, hogy bűnös volna. A pénteki tárgyaláson nem élt az utolsó szó jogával.

A bíróság jogerős végzésében helybenhagyta a másodfokon született ítéletet, amelyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a vádlottat. A bíróság szerint 2000 márciusában gyors és komplikációmentes volt az otthon szülés, melynél Geréb segédkezett. Az újszülött felsírt, a vádlott megvizsgálta, és megállapította, hogy jól van, majd az anya karjaiba adta. A méhlepény még nem vált le, és Geréb a köldökzsinórt sem vágta el. Ezután Geréb a szülés dokumentációjával foglalkozott, és csak egy óra múlva ment oda az anyához, hogy ellenőrizze a méhlepény leválását. Ekkor vette észre, hogy a gyerek a klinika halál állapotában van.

A mentők kiérkezéséig megpróbálta lélegeztetni a gyermeket. A mentőorvos azt állapította meg, hogy a baba egyik orrjárata egyáltalán nem, a másik csak a legkisebb szondával volt átjárható. Az újszülöttet kórházba szállították, de az oxigénhiány miatt súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, majd egy évvel később meghalt.

Az ítélőtábla úgy ítélte meg, Geréb nem fordított kellő figyelmet a szülés után az anyára és az újszülöttre. Ezen kívül a szakmai szabályokkal ellentétben húsz perc helyett egy órát várt a méhlepény leválására, nem vágta el időben a köldökzsinórt és elmaradt az úgynevezett Apgar-féle szondázás. Az orvosnő korábban azt állította, tudatosan nem tisztította meg a gyermek orrnyílását és garatját, mert nem tartotta szükségesnek. A bíróság szerint tehát a vádlott tudatosan nem tett eleget a szakmai szabályoknak, több foglalkozási szabályt megszegett, és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a csecsemőt.

Czine Ágnes, a tanács elnöke az ítélet indoklásában kiemelte: a pernek nem volt tárgya az otthon szülés helyessége. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a szülész-nőgyógyásznak minden körülmények között be kell tartania a szakmai szabályokat.

Geréb védője megpróbálta elérni, hogy mediációt, azaz közvetítői eljárást alkalmazzanak az ügyben. Az ítélőtábla viszont elutasította az indítványt, mivel szerintük a közvetítői eljárás feltétele, hogy a vádlott beismerő vallomást tegyen és tevékeny megbánást tanúsítson, ezt pedig a vádlott nem tette.

Egy Geréb Ágnes által vezetett otthon szülésnél a közelmúltban, szeptember 15-én szintén meghalt egy újszülött. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de Gerébet nem gyanúsították meg.