Haladékot kapott a XII. kerületi turul

Vágólapra másolva!
Elviekben egyetértett a Fővárosi Közgyűlés többsége csütörtökön este azzal, hogy a jövőben a XII. kerületben külön emlékmű szolgáljon a kerületben a második világháború polgári és katonai áldozatok emlékére. Erről Pokorni Zoltán (Fidesz) előterjesztésére, az ellenzék és a szabad demokraták többségének szavazataival döntött a közgyűlés. A szocialisták elutasították az indítványt.
Vágólapra másolva!

Határozott a közgyűlés arról is, hogy a turulszobor kérdésében, ami a kerület tervei szerint a jövőben csak a katonai áldozatoknak állítana emléket, a polgári áldozatok emlékművének tárgyalásakor kívánnak dönteni.

Azzal, hogy négy SZDSZ-es és egy MSZP-s tartózkodott, egy szocialista pedig tévedésből igennel szavazott, a közgyűlés elfogadta Pokorni Zoltán azon javaslatát is, amellyel csaknem minden korábbi Turul-ügyben hozott határozatát hatályon kívül helyezte a testület.

Hatályban maradt viszont az, hogy elítélik a turulszobor engedély nélküli felállítását, s az a döntés is, hogy a főpolgármester tegyen meg mindent a helyzet jogszerű rendezéséért.

A közgyűlés döntése alapján jelenleg nincs elutasító fővárosi határozat a turulszobor fennmaradásával kapcsolatban, de nincs fővárosi hozzájárulás sem.

Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője méltányolva Pokorni Zoltán szándékát, úgy vélte, hogy az ügyben zajló bírósági pert folytatni kell, s annak lezárása után kellene visszatérni a további lépésekre.

John Emese, az SZDSZ frakcióvezetője szerint támogatható, hogy legyen külön emlékmű a civil áldozatoknak. A közgyűlés nem támogathatja azonban a törvénytelen emlékműállítást - jegyezte meg.

Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetője nehezményezte, hogy a kormánypártok arra készülnek, hogy "a békejobb jegyében" lebontsák a turulszobrot.