Financial Times: Magyarországnak szerencséje volt

Vágólapra másolva!
A megszorításokról és a reformok első lépéseiről pozitívan számol be a The Financial Times Magyarország-melléklete, de hosszan sorolja a nehézségeket és hiányosságokat is. A tekintélyes lap szerint a miniszterelnöknek szerencséje volt, hogy a nadrágszíjat a globális hitelválság előtt húzta meg, ugyanakkor a botrányok miatt komoly hitelességi problémákkal is küzd.
Vágólapra másolva!

Ránézésre túlzásnak tűnnek a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmak - írja a The Financial Times, amely emlékeztet arra, hogy az egy főre jutó jövedelem soha nem volt ennyire magas, nagy multinacionális cégek hajtottak végre komoly fejlesztéseket és Budapest közben a turisták egyik kedvelt úti céljává vált. A brit gazdasági lap szerint azonban a felszín alatt tényleg van ok az aggodalomra, elsősorban a gazdaság miatt.

Éveken át tartó túlköltekezés után vette rá magát tavaly a miniszterelnök egy megszorító csomagra - emlékeztet az újság, amely szerint a költségvetés - melynek hiánya európai rekordot döntött - rendbetétele túl későn jött. Hozzáteszi azonban azt is, hogy Gyurcsány Ferencnek szerencséje volt, amiért a csomagot már az előtt elindította, hogy kitört a globális hitelezési válság. A lap által megszólaltatott szakértők szerint a kormánynak nem volt más választása, mint az, hogy megszorító intézkedéseket vezessen be, és elindítsa a reformokat az egészségügyben és a felsőoktatásban.

Nyugdíj és képzettség

A The Financial Times szerint azonban ennél többre van szükség. A lap úgy véli, nehéz lesz visszafogni a költekezést, ha a kormány nem nyúl hozzá a szociális kiadásokhoz, köztük a nyugdíjhoz. Az ország előtt sorakozó problémák között említik még azt, hogy alacsony a foglalkoztatottság: az aktív korban lévő 6,4 millió ember közül mindössze 3,6 millió dolgozik. A hivatalos nyugdíjkorhatár ugyan 62 év, de a különböző kedvezmények miatt az átlag ennél jóval alacsonyabb, 55 év. Igaz, a lap hozzáteszi, hogy Gyurcsány Ferenc ezt emelni próbálja, de csak lassan.

A melléklet szerint Magyarország számára komoly gondot okoz a képzett munkaerő hiánya is. A lakosság felének semmilyen képzettsége sincs, különösen igaz ez a 45 év felettiekre - írja a lap, amelynek Kóka János gazdasági miniszter azt mondta, Magyarország célja eközben az, hogy minél több olyan állás teremtődjön, amely magas fizetéssel jár és így komolyabb végzettséget igényel. A The Financial Times szerint ez talán jól jöhet az iskolázott budapestieknek, de fennáll a veszélye annak, hogy a kisvárosi és falusi lakosság leszakad.

Hitelességi problémák

A lap sorra veszi a politikai kockázatokat is. Emlékeztet arra, hogy a tavaly kiszivárgott őszödi beszéd óta a miniszterelnök hitelességi problémákkal küszködik, amelyre most ráerősítettek a pályázati pénzek körüli botrányok, amelyekben helyi szocialista politikusok érintettek. A helyzetét pedig az is nehezíti, hogy közben az ellenzék vezető pártja, a Fidesz népszavazást kezdeményez kormányzati intézkedésekről, aminek valódi célja, hogy Gyurcsányt eltávolítsák a hatalomból - emlékeztet az újság.

A mellékletből nem maradt ki a magyarországi politikai helyzetet elemzők visszatérő témája, a jobb és baloldal közötti szembenállás. A lap szerint amíg az ország a NATO- és EU-csatlakozásra készült, még valamelyest fékeződtek az ellentétek, de az utóbbi években hatványozottan jelentek meg. A cikkírók úgy vélik, hogy Magyarország talán ennek ellenére is sikerrel veheti az előtte álló akadályokat, de a politikai ellenségeskedés biztosan nem segít majd abban, hogy összetartó és elégedett legyen az ország.