Csütörtökön sztrájkolnak a mozdonyvezetők

Vágólapra másolva!
Csütörtökön reggel hat és nyolc óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak a mozdonyvezetők. A szakszervezet a mellékvonalak tervezett megszüntetése ellen tiltakozik majd. A gazdasági tárca azt tervezi: a hazai vonalak tíz százalékán beszünteti a személyszállítást.
Vágólapra másolva!

A mozdonyvezetők megtartják a csütörtökön reggel hat és nyolc óra közötti időre meghirdetett figyelmeztető sztrájkot - jelentette be Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSz) alelnöke. A sztrájkot - amely 600 vonatot érint - a gazdasági tárca és a szakszervezet vezetőinek egyeztetése után jelentették be. A szakszervezet szerint a GKM megszegett egy júliusban kötött megállapodást.

Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára elismerte, hogy a mozdonyvezetőkkel az idén nyáron kötött megállapodás határidőit a tárca nem mindenben tudta tartani. Szerinte a határidők elsősorban a jogalkotás elhúzódása miatt csúsznak.

Az államtitkár szerint a mellékvonalakról társadalmi egyeztetés folyik, november első napjaiban születik döntés: mely mellékvonalakra nem ad személyszállítási megrendelést a GKM. Garamhegyi Ábel arra kérte a szakszervezetet, hogy a nyári megállapodásban rögzített határidő csúszása miatt ne hozzák az utasokat kellemetlen helyzetbe.

A mellékvonalak bezárásával a tárca a magyar vasúti vonal 10 százalékán tervezi megszüntetni a személyszállítást, továbbá az új menetrendet úgy akarja kialakítani, hogy a 10 százalékkal kevesebb személyszállító vonat közlekedjen.