Szétzavarta a rendőrség a tüntetőket

Vágólapra másolva!
Az Operaház lezárt környékére próbáltak bejutni hétfőn este a kormányellenes tüntetők, de a rendőrség útjukat állta. A könnygázzal és vízágyúval feloszlatott rendzavarók még néhányszor megkíséreltek összegyűlni, de a rendőrség túlerőben volt, így - ahogy egy tüntető fogalmazott - nagy visszavonulás lett a demonstrációból. A rend nem sokkal este tíz után helyreállt a belvárosban. Az összecsapásokban nyolcan sérültek meg, tizenkét embert állítottak elő.
Vágólapra másolva!

Míg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Operában beszélt, néhány száz méterrel távolabb a vízágyúé és a könnygázgránáté volt a főszerep október 23. előestéjén. A korábbi Szabadság téri, bejelentett demonstrációról a szónokok - a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György és Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági mozgalom volt elnöke - felszólítására több százan kíséreltek meg bejutni az Operaház lezárt környékére, amit a rendőrség megakadályozott.

A kormányellenes tüntetők és a rendőrök az Andrássy út és a Nagymező utca sarkánál találkoztak. Az összecsapásokban a rendőrség vízágyút és könnygázt vetett be a tömeg ellen, amelyből többen molotov-koktélt, köveket és petárdákat dobtak a rendőrök felé. Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtatók többsége arcát kendővel és sállal takarta el, miközben sörös üvegekkel dobálták útközben az autókat, illetve a házak falait. A tömeg hosszasan skandálta, hogy "Fegyverbe".

A könnygáz-gránátok hatására azonban a tömeg gyorsan feloszlott, annak ellenére, hogy a hangadók folyamatosan azt kiabálták: "ne szóródjatok szét!" Az összecsapásokban - bár a rendőrség szerint gumilövedéket nem használtak - nyolcan megsérültek. A mentők öt embert szállítottak kórházba, egy rendőrt, három újságírót és egy tüntetőt. Az egyik sérültet a mentők ügyeletese szerint lábon lőtték, de a rendőrség tagadta, hogy lőfegyvert használtak volna, szerintük a "sérülését bárhol szerezhette".

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UE1iw4oggxOUqBWR
Utcai harcok

A tüntetők egy része megpróbált újra összegyűlni, de a rendőrség látványos erőfölényben volt, és szinte azonnal lecsapott a gyülekező csoportokra. A legtöbben - tudósítónk szerint mintegy hetvenen - a Bajcsy Zsilinszky út és az Andrássy út sarkán gyűltek össze, és itt ismét molotov-koktélt dobtak a rendőrökre. A felsorakozó és lassan előrenyomuló egyenruhások (körülbelül négyszázan) azonban hamar visszaszorították a tüntetőket, majd a csoport feloszlott a nélkül, hogy a rendőrök erőszakot alkalmaztak volna.

Fotó: Hajdú D. András

Egy másik csoport a Nyugati téren gyülekezett, ahová nagy erőkkel és egy vízágyúval vonultak ki a rendőrök. A tömeg ennek hatására elkezdett feloszlani, és a rendőrök is visszavonultak. Egy kisebb, körülbelül 50-100 fős csoport azonban provokálni és dobálni kezdte a rendőrüket, Ezért ismét felállt a sorfal, amely így egy ideig ismét farkasszemet nézett a tüntetőkkel. Néhány rendbontó az aluljáróban kezdett szemeteseket borogatni. Az aluljáróba több tucatnyi rendőrt vezényeltek, akik kiszorították a felszínről odasereglő többi tüntetőt.

Az oszlatások után a tüntetők többsége szétszéledt, és céltalanul sétálgatott a belváros utcáiban. Bár terjedtek olyan pletykák, hogy hamarosan megrohamozzák és lebontják a Szabadság téri szovjet emlékművet, a rendőri túlerő ezt eleve lehetetlenné tette. Néhány tüntető azzal viccelődött, hogy "a nagy visszavonulásnak" keresztelte el a feloszlatott zavargást. Nagyobb fennakadást csak a közlekedésben okoztak a történtek, ugyanis több órán keresztül szinte a teljes belvárost lezárták.

Fotó: Hajdú D. András

Este tíz körül helyreállt a rend, és a rendőrök is elkezdtek visszavonulni az utcákról. A rendőrség bejelentette, hogy összesen tizenkét embert állítottak elő, köztük Toroczkai Lászlót, aki az egyik szervezője és szónoka volt a Szabadság téri tüntetésnek. Ő korábban a rendőrség által lezárt területre akart bejelenteni egy demonstrációt, majd azt mondta, őt nem értesítették a tiltó határozatról.