Több száz új tagot avatott a Magyar Gárda

Vágólapra másolva!
Több mint ötszáz új tag csatlakozott a Magyar Gárdához, a budapesti Hősök terén tartott vasárnapi eskütételen.
Vágólapra másolva!

Több mint ötszáz új taggal gyarapodott a Magyar Gárda. A komoly vitákat kiváltó szervezet új tagjai vasárnap a budapesti Hősök terén, kordonnal elzárt területen tettek esküt.

A gárdatagok felvételére - az MTI szerint - mintegy másfél ezer szimpatizáns gyűlt össze, szinte mindegyik árpádsávos zászlót hozott magával. A térre katonai alakzatban, dobszóra felvonuló gárdistákat sok turista fényképezte.

A Gárda augusztus 25-én bontott zászlót; a Várban tartott eskütételen - amelyen Für Lajos volt honvédelmi miniszter és Wittner Mária (Fidesz) képviselő is részt vett - 56-an csatlakoztak a szervezethez.

Céljai közt hagyományőrzés, karitatív tevékenység, a tagok szellemi és fizikai képzése szerepel. A felsorolásban azonban helyet kapott az a mondat is, hogy a gárda feladata a "rendkívüli helyzetben a nemzeti önvédelem erősítése", illetve hogy a szervezet "része vagy gerince kíván lenni a majdan felállítandó Nemzetőrségnek".

A Magyar Gárda működését egy hete minősítette jogsértőnek a Fővárosi Ügyészség, mert a szervezet "be nem jegyzett feladatokat is ellát". Az ügyészség felszólította a gárdát, hogy csak az alapító okirataiban szereplő tevékenységet folytassa, ellenkező esetben kérhetik a bíróságtól a szervezet feloszlatását.

A gárda katasztrófa- és rendvédelmi feladatok ellátását is célul tűzte ki, ám ezek a tevékenységek nem szerepelnek a bejegyzésükkor a bíróság által jóváhagyott alapszabályban.

Nyakó István, az MSZP szóvivője megjegyezte, hogy a Fidesz ismét képviseltette megát a rendezvényen. Mint elmondta, megint kettős beszéd folyik az ellenzék részéről: kikacsint a szélsőjobbra, de közben úgy tesz, mintha nem lenne köze az önkormányzatokban a Jobbikhoz, a tereken pedig a Magyar Gárdához.