Volumenkorlát nélkül gyógyíthatnak majd a kórházak

Vágólapra másolva!
Az új egészségbiztosítási rendszerben már nem lesz kórházi volumenkorlát - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szombaton. Jelenleg havonta csak meghatározott mennyiségű kezelés teljes költségét fizeti ki az egészségbiztosító az intézményeknek, ez a rendszer azonban a Kórházszövetség javaslatára megszűnik. Helyette Horváth szerint olyan korlátozások lesznek, amelyek a szolgáltatót is jobb minőségre ösztönzik.
Vágólapra másolva!

A Magyar Kórházszövetség javaslatára az új egészségbiztosítási rendszerben meg fog szűnni a kórházi volumenkorlát - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a Liberális Egészségügyi Tanács megbeszélését követő szombati budapesti sajtótájékoztatón. "Nagyon sokszor beszéltünk már erről, hogy szűnjön meg a teljesítmény volumenkorlátok abszolútsága. Ezt teljes mértékben el tudtuk fogadni" - fogalmazott Horváth Ágnes.

Az egészségügyi reform keretében korábban bevezetett volumenkorlátozás azt jelenti, hogy a kórházak egy adott pénzösszegből gazdálkodhatnak minden hónapban. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) így jelenleg nem fizet automatikusan minden ellátás után: ha a kórház a meghatározott keretet túllépi, akkor a további kezeléseknek csak egy részét állja a biztosító.

A volumenkorlátot korábban többször kritizálták már a szakma és az ellenzék részéről is, mivel várólisták kialakulásához vezetett. Nyár végén a Fidesz az infarktusos betegségek kezelésénél alkalmazott volumenkorlátot támadta, október elején pedig napirendre került a volumenkorlátok átcsoportosítási és enyhítési lehetőségei.

Horváth Ágnes szerint a rendszer merev volt, de ez most megszűnik. Mint mondta, a teljesítmény-volumenkorlát nem bukott meg, de szükség van olyan korlátozásra, ami a szolgáltatót is ösztönzi, hogy jobb minőséget biztosítson. Az átalakításokról az elmúlt napokban több mint 30 szakmai szervezettel egyeztettek.

A változásokról szóló törvényjavaslat feltehetően a jövő hét végén kerül az Országgyűlés elé - mondta az egészségügyi miniszter, aki a szerdai parlamenti vitanapon szeretne megismerkedni az ellenzék elképzeléseivel is.

A miniszter nyilatkozatára reagálva Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta, hogy a tervek a több-biztosítós modell bevezetéséről árulkodnak, amelyben szerintük semmi más nem számít majd, csak az, hogy a biztosítók minél nagyobb profitot tehessenek zsebre. "A következő polgári kormány meg fogja szüntetni az egészségbiztosítás privatizációját, azt a rendszert, amelyben kizárólag a piaci és üzleti elvek érvényesülnek" - tette hozzá Szijjártó.

Az Országgyűlés - a Fidesz kezdeményezésére - szerdán "Népegészségügy vagy üzleti egészségbiztosítás?" címmel tart politikai vitanapot, több mint ötórás időkeretben.