Nyakunkon maradt a zacskónyi egyforintos

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem büntetik azt, aki színesfémkereskedőnek adja el egy-két forintos pénzérméit, vagy épp színesfémnek veszi meg azokat, jóllehet már szóba került a vonatkozó törvények módosítása. A kereskedők azonban óvatosak. Legalábbis az [origo] hiába házalt egy zacskónyi egyforintossal náluk, nem sikerült túladni a jó másfél kilogrammnyi érmén.
Vágólapra másolva!

"Á, nem veszünk mi át ilyet" - mondta az [origo] munkatársának Gera, egy belvárosi színesfémkereskedés vezetője, amikor egy zacskónyi - jó másfél kiló - egyforintost próbáltunk neki eladni. "Hazudnak" - válaszolta a piros, magyar címeres mackófelsős férfi a kérdésre, igaz-e, hogy névérték felett megveszik a réztartalmú egyforintos érméket.

A pincehelyiség főnöki szobácskájában az asztalon guggolva dohányzó Gera szerint "ez Magyarország pénze... még kilukasztani sem lehet", mert megbüntetik érte. Állítja, nem is próbálkozik nála senki azzal, hogy eladja a réztartalmú érméket.

"Mit is csinálnék vele? Beolvasztanám? Á, megbüntetnek érte, aztán nem lesz aki eltartsa a családot... Rolnizd be, és vidd a bankba" - tanácsolta az [origo] munkatársának, miközben munkatársai sorra hordták ki a pincéból a régi ólomcsöveket, öntöttvas darabnokat, az utca túloldalán parkoló rozzant, almazöld Ifa platójára.

A belvárosi fémátvevő azonban talán kissé túl óvatos volt. A Magyar Nemzeti Banknál ugyanis arról tájékoztatták az [origo]-t, hogy nincs jogszabály, ami tiltaná a fémtartalmú érmék színesfémként való értékesítését vagy épp beolvasztását. Pénzrongálásra vonatkozó jogi kategória sincs, tehát elvileg bárki beolvaszthatná az érméket. Legalábbis egyelőre. Információink szerint az illetékesek már kezdeményezték a vonatkozó törvények módosítását.

Az [origo] úgy tudja, egyes fémhulladékfelvevők már jelezték az MNB-nek, hogy nem fogják átvenni az egy-két forintosokat. Persze van, aki másként gondolkodik. Az [origo] által korábban telefonon megkeresett színesfémkereskedők közül néhányan például azt mondták, átvennék, ha valaki vinne be hozzájuk a réz és cinktartalmú érmékből.

A kérdés azért merült fel, mert a kicsi érmék színesfémtartalma többet ér, mint névértékük. Kivonásukrról is emiatt született döntés. Az emberek által alig használt érmék előállítása sokba kerül, tavaly májusban példál egy egyforintost négy forintért vertek. Persze ennyit nem adnak érte a színesfémkereskedésben, de az érménkénti 1 forint 30 filléres árra többen rábólintottak korábban a kereskedők közül.