Vendégül látná a pápát a Cigány Önkormányzat

Vágólapra másolva!
Magyarországra invitálná XVI. Benedek pápát az Országos Cigány Önkormányzat. A szervezet az európai cigányság nevében szeretné meghívni az egyházfőt, és azt szeretné elérni, hogy a pápa megáldja a romák búcsújáró helyén II. János Pálról elnevezett kápolnát.
Vágólapra másolva!

Az európai cigányság nevében Magyarországra kívánja hívni a katolikus egyházfőt az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) - döntött a szervezet szombati közgyűlésén. Ebből a célból Ifj. Kozák János képviselő kezdeményezésére még októberben felveszik a kapcsolatot az állami vezetéssel és a katolikus egyházzal.

Ifj. Kozák János elmondta: XVI. Benedek pápát az európai cigányság nevében invitálják hazánkba, ezért Románia, Bulgária, Szlovákia, Lengyelország és más romák lakta európai országok képviselőivel is egyeztetnek a közös fogadtatási ceremóniáról.

Az országos önkormányzat azt is kezdeményezi, hogy XVI. Benedek pápa áldja meg a romák búcsújáró helyén, Csatkán épített kápolnát. Az épületet nemrég annak emlékére emelték, hogy II. János Pál pápa a vatikáni audiencián 2003-ban megáldotta a magyarországi roma zarándokok által vitt keresztet. A faragott feszületet azóta a kápolnában őrzik, amelyet idén szeptemberben, a Mária napi búcsún az elhunyt katolikus egyházfőről neveztek el.

Az OCÖ-képviselő úgy fogalmazott: "hihetetlennek tűnhetett az is, hogy minket, zarándokokat fogadott annak idején II. János Pál pápa, és ez ad hitet ahhoz is, hogy XVI. Benedek elfogadja meghívásunkat." Emlékezetett arra, hogy az OCÖ szervezésében éppen négy évvel ezelőtt indultak Budapestről Rómába a cigány zarándokok.

Hozzáfűzte: tudják, hogy egy pápai látogatás megszervezése "nem kis feladat" sem az állami vezetésnek, sem az egyháznak, de bíznak abban, hogy egy-két éven belül találnak megfelelő alkalmat és időpontot.