Az ORTT kevesli a közszolgálatiságot a Petőfin

Vágólapra másolva!
Az Országos Rádió és Televízió Testület szerint a megújult Petőfi Rádió nem teljesíti közszolgálati kötelezettségeit. A hatóság konzultálna Such Györggyel, a közszolgálati médium elnökével.
Vágólapra másolva!

Közigazgatási eljárást indít az Országos Rádió és Televízió Testület a Magyar Rádióval szemben amiatt, hogy a médihatóság szerint az MR2-Petőfi Rádió nem teljesíti közszolgálati műsorszolgáltatási kötelezettségét. Az ORTT napokban elfogadott határozatában jelzi Such Györgynek, a közszolgálati médium elnökének a rádió közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzata és "az MR2-Petőfi működése közötti anomáliákat", s konzultációt kezdeményez vele az ügyben.

A Magyar Rádió Petőfi adója június óta jelentkezik a fiatalabbakat megcélzó új hangnemmel, új műsorstruktúrával. Az újítás után többen azzal támadták a "nagyon zene" szlogent választó adót, hogy ez a tematika nem közszolgálati.

Az [origo] úgy tudja, az ORTT bírálatával szemben korábban úgy érvelt a Magyar Rádió, hogy a közszolgálati megbízás éppen az arculatváltás előtt sérült, mivel az akkori műsorok csak szűk réteget céloztak meg, nem elégítették ki széles hallgatói bázis igényeit - ami pedig a közszolgálati média feladata lenne. Az új Petőfit már úgy alakították ki, hogy annak a csoportnak szóljon, akiknek az elvárásaival addig kevéssé törődtek, a fiatalokkal. A Magyar Rádió érvelése szerint a minőségi könnyűzene önmagában is kulturális tartalomnak tekinthető, a kultúra közvetítése pedig része a közszolgálatiságnak, ezért a Petőfi tartalma közszolgálatinak tekinthető.

A Petőfi Rádió új főszerkesztője, Csillag János az [origo] Vendégszobájában júniusban, az arculatváltás után úgy nyilatkozott: a Petőfi azért lett zenei csatorna, hogy megszólítsa azt a több mint 3 millió, 18-39 év közötti hazai lakost, akiknek eddig csak a többi országos kereskedelmi rádiót volt lehetősége hallgatni, ha könnyűzenére vágyott. A főszerkesztő kitért arra is, hogy zenén kívül óránként hírek, időjárás-jelentés, közlekedési információk, kétóránként pedig sporthírek vannak. Hétköznap este 7 és 8 óra között Kultúrfitnesz címmel kulturális program és utazási ajánlóműsor hallható.