Veres meghallgatását kezdeményezte a Fidesz

Vágólapra másolva!
Veres János pénzügyminiszter meghallgatását kezdeményezték csütörtökön a költségvetési bizottság fideszes tagjai. Az ellenzéki politikusok arra kíváncsiak, hogy Veres János cége az 1990-es évek elején hogyan igényelt vissza 55 millió forint áfát. A Pénzügyminisztérium közölte: Veres jövő héten a bizottság rendelkezésére áll.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter jelenleg hivatalos úton az Egyesült Államokban tartózkodik, a jövő héten azonban a bizottság rendelkezésére áll - közölte a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke azzal kapcsolatban, hogy a költségvetési bizottság fideszes tagjai csütörtökön kezdeményezték Veres János meghallgatását.

Balsai István, az ellenzéki párt parlamenti képviselője sajtótájékoztatóján jelentette be: korábbi cégügyei miatt akarják meghallgatni a tárca vezetőjét. Az ellenzéki politikus szerint a meghallgatáson azt szeretnék tisztázni, mi történt az 1990-es évek elején, amikor a Veres János és Kabai Károly - Kabait többek között adócsalás miatt ítéltek jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetésre - által közösen jegyzett cég 55 millió forint áfát igényelt vissza.

Az ellenzéki politikus idézte Veres János szavait, aki szerinte a napokban azt mondta, ez a pénz az államhoz visszakerült. Balsai szerint a témában hétfőn megkérdezte a pénzügyminisztert, de nem adott erre érdemi választ. Balsai István lapinformációra hivatkozva, arról is beszélt, hogy a nyíregyházi cégbíróságon nincs nyoma a Veres János és Kabai Károly által jegyzett cég 1992-es mérlegének.

"Nem tudjuk, ki, mikor és hogyan fizette vissza az 55 millió forintos visszatérítést, nem tudjuk, miért hiányzik az 1992-es év mérlege, és azt sem, mi lett a felszámolt cég adótartozásának a sora" - fogalmazott Balsai István, aki a Fidesz arra kíváncsi, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meddig tűri még, hogy egy adócsaló cég tulajdonosa üljön a pénzügyminiszteri székben.

A Pénzügyminisztérium közölte: az eljáró hatóságok nem állapítottak meg jogsértést a társaságnál.