Megszűnő kórházak betegeiért aggódik az ombudsman

Vágólapra másolva!
Nem tettek semmilyen előkészületet azoknak a dokumentumoknak a megmentésére, amelyek olyan betegek adatait tartalmazzák, akiket az egészségügyi reform miatt megszűnő vagy átalakuló kórházakban kezeltek - derül ki Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos vizsgálatából. Az ombudsman szerint különleges adatokról van szó, ezért felhívta az egészségügyi miniszter figyelmét a problémára.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi intézmények átalakítása miatt súlyos sérelem fenyegeti a betegek információs önrendelkezési jogát - derül ki Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos vizsgálatából. Az ombudsman szerint a megszűnő és átalakuló kórházak betegei számára nem áttekinthető, hogy mi lesz az adataik és az egészségügyi dokumentációjuk sorsa.

Péterfalvi Attila az állásfoglalás előtt megkereste többek között Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, Horváth Csabát, Budapest egészségügyért felelős főpolgármester-helyettesét, Falus Ferenc országos tiszti főorvost. Az ombudsman az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatójával és több más érintett intézmény vezetőjével is beszélt.

Az intézmények vezetői a dokumentációk sorsát illetően aggályaiknak adtak hangot - írta Péterfalvi Attila, aki szerint az eszközök sorsa nem követhető, a dokumentáció mentésére semmilyen érdemi előkészület nem történt. Az adatvédelmi biztos felhívta az egészségügyi miniszter figyelmét arra, hogy az intézmények átalakításakor kiemelt jelentőséget tulajdonítson az egészségügyi dokumentáció kérdésének.

Péterfalvy Attila közölte: az elmúlt napokban több, főként idős ember jelezte, hogy ismeretlenek telefonon egészségi állapotukról, gyógyszerszedési szokásaikról kérdezték őket. Az adatvédelmi biztos azt tanácsolja minden érintettnek, hogy egészségi állapotra vonatkozó adatot telefonon csak abban az esetben közöljön, ha egyértelműen tisztázottak az adatkezelés körülményei. Az egészségi állapotra vonatkozó információk különleges, úgynevezett érzékeny adatoknak minősülnek, melyeket csak szigorú törvényi szabályok betartása mellett lehet kezelni.