Újra fizetni kell a múzeumokért

Vágólapra másolva!
Januártól újra fizetni kell a múzeumok állandó kiállításaiért - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő. Különböző mentességekkel ugyanakkor továbbra is sokan juthatnak be majd a tárlatokra ingyenesen, és a régi kedvezmények rendszere is átalakul: 50 százalékos engedmény például nem csak a diákoknak, de minden 26 év alatti fiatalnak jár majd.
Vágólapra másolva!

Január 1-jétől megszüntetik az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenességét -jelentette be csütörtökön Budai Bernadett kormányszóvivő. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor számos kedvezmény lép életbe, vagy marad változatlan, és ettől kezdve az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgárait is ugyanolyan kedvezmény illeti majd meg, mint a magyarokat.

Az új szabályok célzottabb kedvezményrendszert alakítanak ki - mondta a szóvivő. Az állami múzeumok állandó kiállításaira a szervezett diákcsoportok ingyenesen mehetnek be, az időszaki kiállításokat pedig 50 százalékos kedvezménnyel látogathatják. Megmarad a pedagógusok és a felsőoktatásban dolgozók 100 százalékos kedvezménye, a 62 és 70 év közöttiek pedig fél áron látogathatják az állandó kiállításokat.

A gyermekek számára hatéves korig lesz ingyenes a belépés, akárcsak a fogyatékkal élőknek és kísérőiknek, valamint a 70 év felettieknek. "Állami ünnepeken minden múzeum minden kiállítása ingyenesen lesz megtekinthető, továbbá a családok számára havonta egyszer, az egyes intézmények által választott hétvégi napon szintén ingyenes lesz a múzeumlátogatás" - ismertette az új rendszert Budai Bernadett.

A szóvivő hozzátette, hogy a jövőben nem a diákigazolványok meglétéhez, hanem az életkorhoz kötik a kedvezményeket, vagyis a 6 és 26 év közötti fiataloknak akkor is 50 százalékkal kevesebbet kell fizetni a belépésért, ha már nem tanulnak.

Az államnak eddig évente 400-450 millió forintos költséget jelentett a múzeumok ingyenességének kompenzálása. Ehhez kapcsolódva Budai Bernadett megjegyezte, Magyarországon az új szabályozás életbe lépése után a múzeumokat látogatók 40 százaléka továbbra is ingyenesen nézheti meg a tárlatokat. Ez az arány az EU tagállamaiban 25 százalék.