Fantombetegek után is fizettettek a fogorvosok

Vágólapra másolva!
A Baranya megyei, egészségbiztosítóval szerződött fogorvosok ellenőrzésekor kiderült, több esetben olyan páciensek után is kaptak támogatást a fogorvosok, akik nem is jelentek meg a rendelésen. A mulasztókat akár többszázezres bírsággal is sújthatják.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben az egészségbiztosítóval szerződött 137 fogorvost ellenőrzött a Baranya megyei egészségbiztosító. A vizsgálat során számos hiányosságot tapasztaltak - mondta az [origo]-nak Sebestyén Andor, a Baranya megyei egészségbiztosító egészségügyi igazgató-helyettese. Vizsgálták többek között, hogy kifüggesztik és betartják-e a rendelési időt, fel van-e tüntetve, hogy egészségbiztosítóval szerződött fogorvosról van-e szó, illetve hogy az orvosok jelentései valósak-e.

Száz pácienstől szúrópróbaszerűen megkérdezték, hogy az orvosok által leírt kezeléseket kapták-e. Kiderült, hogy 5 esetben az illető vagy nem jelent meg a rendelésen vagy más kezelést kapott. Ennek hatására az egészségbiztosító kiterjeszti a vizsgálatot - közölte Sebestyén Andor. "Bizonyos környéket vizsgáltunk, mert bejelentések érkeztek egyes doktorokkal kapcsolatban" - tette hozzá.

A vizsgált rendelők közel 20 százalékában nem volt feltüntetve, hogy egészségbiztosító által finanszírozott rendelésről van szó, volt, ahol például a magánrendelés tábla lógott kint. "Ilyen esetben a beteg nem tudja, jogosan kértek-e tőle pénzt a kezelésre, illetve előfordulhat, hogy olyasmiért kértek pénzt, ami térítésmentes" - mondta az igazgató-helyettes, hozzátéve, hogy jelenleg is folyamatban van az ügyek kivizsgálása. Sebestyén Andor közölte: korábban is volt már hasonló probléma a megyében, egyes esetekben az Egészségbiztosítási Felügyelet többszázezres büntetést szabott ki.

A vizsgált rendelők 3 százalékában pedig azt tapasztalták, hogy az ÁNTSZ-engedélyben feltüntetett rendelési időben senki sem tartózkodik a rendelőben.