Szélsőséges akciókra számít 23-án a rendőrség

Vágólapra másolva!
Az október 23-i ünnep megzavarására készülnek szélsőséges csoportok a rendőrség és az NBH vezetői szerint. A várható eseményekről a nemzetbiztonsági kabinet keddi ülésén esett szó. Az országos rendőrfőkapitány és a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatója közölte, látványos akciókat terveznek a rendzavarók.
Vágólapra másolva!

A szélsőséges csoportok, köztük neofasiszta szervezetek, valamint a sporttelepekről ismert notórius zavarkeltők - akik közül többnek priusza van - a tavalyihoz hasonlóan idén is a nemzeti ünnep és a polgárok pihenőnapjainak a megzavarására törekszenek - közölte a a nemzetbiztonsági kabinet keddi ülésén Bencze József vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány és Laborc Sándor dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatója, akik a várható eseményeket értékelték.

Az értékelés szerint a szélsőséges szervezetek maguk is érzékelik, hogy tervezett akcióik ellentétben vannak a lakosság tömegeinek a rend megszilárdítására irányuló óhajával, de éppen ezért látványos, a médiafigyelmet megragadó akciókat terveznek. Terveiket az NBH és a rendőri szervek ismerik és elegendő erővel rendelkeznek ahhoz, hogy - élve törvényes felhatalmazásukkal -, megakadályozzák ezeket a terveket és biztosítsák a közrendet - mondták.

Szilvásy György miniszter szerint a rendvédelmi szervek készen állnak arra, hogy megvédjék az ünnep méltóságát és a közrendet. "A tavalyihoz hasonló incidensek elkerüléséhez természetesen szükség van arra, hogy a bejelentett rendezvények szervezői és résztvevői együttműködjenek a rendfenntartó szervekkel" - mondta.

A kabinet üléséről a tárca nélküli miniszter titkársága adott tájékoztatást.