Rajzfilmen viccelik el a zavargásokat

Vágólapra másolva!
Túró Rudit majszoló tüntetők, Combino-song és a Holdról jött rendőrök szerepelnek Nemes Csaba és társai animációs rövidfilmjeiben, amelyekkel az alkotók a tavalyi zavargások feldolgozását szeretnék segíteni. A rendező szerint bár a helyzet drámai volt és szerencse, hogy nem halt meg senki, bizonyos szempontból még vicces is lehet, ami történt.
Vágólapra másolva!

"Minden rendőr a Holdról jött. Egy rendőr az hány év alázat? Éjjel műszak után felnéz, és szalutál a nagy fehér tányérsapkának" - ilyen és ehhez hasonló abszurd szövegek, a Deák téren a tömegben haladó rajzolt tank, és a tévészékházban Túró Rudit majszoló tüntetők jelennek meg Nemes Csaba Remake című animációs filmjeinek kockáin, amelyekkel ő és társai a tavaly október 23-i zavargásokat próbálják feldolgozni.

Nemes szerint Magyarországon még viszonylag ritka, hogy egy képzőművész aktuális társadalmi eseményekre reflektál, de ő úgy érezte, ami október 23-án történ, az annyira durva volt, hogy valamilyen módon reagálni kellett rá. A rendező és társai tíz, egyenként egy-két perces epizódból álló sorozatot készítettek, amit eredetileg a Velencei Biennálén szerettek volna bemutatni - hiszen Magyarország a nemzetközi sajtóban egy ideig csak a zavargások kapcsán szerepelt -, de oda formai okokból nem jutothattak el.

A tíz kisfilm vagy videoklip (a dalok szövegét Závada Péter írta) animációinak jelentős részét valódi felvételekről rajzolták át, ami sajátos képi világot kölcsönöz a sorozatnak. Nemes azt mondta, azért választották az animációt, mert a rajz sokkal általánosabb, mint a naturalista fim, ezért lehetővé teszi, hogy általánosítással és némi öniróniával szemléljék az amúgy drámai eseményeket.

"Ha kívülről nézzük, még vicces is lehet" - mondta Nemes. A tavalyi ősz története önmagában is elég groteszk. A projekt elnevezése arra is utal, hogy a zavargások résztvevői azt hitték, történelmet írnak. "Nem vették észre, hogy csak bohózatba illő remake-jét élik át az 56-os eseményeknek" - mondta a rendező.

Néhány jelenet a kisfilmekből

"Nekem nyilván van egy álláspontom erről az egészről, de nem pártpolitikai szempontból" - mondta az [origo]-nak Nemes, majd hozzátette, hogy nem ért egyet sem a kormányoldal, sem az ellenzék reakcióival. Úgy véli, az erőszak valódi okai már rég ott voltak a levegőben, de a rendszerváltáskor nem kerültek felszínre. "Ezek aztán benyújtják a számlát" - állítja a rendező, aki szerint még mindig viszonylag olcsón megúsztuk a történteket, hiszen nem halt meg senki.

A tíz klipet csütörtöktől bárki megtekintheti a Kiscelli Múzeumban, de az alkotók tervei szerint beneveznek a Filmszemlére is. Az [origo] érdeklődésére Nemes azt mondta, a teljes sorozatot nem kívánják közzétenni az interneten, hanem egy nagyon limitált (mindössze nyolc, számozott példányból álló) szériát piacra dobnak belőle.