Vágólapra másolva!
Pályázatot írnak ki a tévéelnöki posztra - ezzel a döntéssel zárult a Magyar Televízió kuratóriumának szerdai ülése, amelyen a jelenlegi elnök, Rudi Zoltán mandátumának meghosszabbítását vitatták meg. Részleteket a kuratórium nem árult el, de Rudi Zoltán mandátumát a törvény szerint - kellő támogatottság esetén - pályázat nélkül is meg lehetne hosszabbítani.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjára a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriuma pályázatot ír ki - olvasható a testület vezetőjének szerdai közleményében. A kuratórium elnöksége részleteket nem közöl, csak annyi derült ki a közleményből, hogy a nap folyamán egyhangú határozattal döntöttek így.

Az MTI korábban beszámolt arról, hogy a szerdai munkaterv szerint arról kellett határozniuk, kezdeményezik-e a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratóriumnál, hogy pályázat nélkül meghosszabbítsák Rudi Zoltán tévéelnök jövő március elején lejáró mandátumát. Az MTI az egyik elnökségi tagtól úgy értesült, végül el sem jutott szavazásig az a kérdés, kezdeményezzék-e azt, hogy Rudi Zoltán újrázhasson a poszton.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény értelmében a három közszolgálati médium - a Duna Televízió, a Magyar Rádió és az MTV - élén álló elnökök egy alkalommal pályázat nélkül újrázhatnak, amikor lejár a mandátumuk. Ehhez az elnökség kétharmadának - jelen esetben a tízből hét tagnak - a támogatása kell, valamint, hogy a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium is hasonló arányban mondjon igent az előterjesztésre. Ha bármelyik nem támogatja az elnököt ilyen arányban, akkor pályázatot írnak ki a tisztségre: itt szintén kétharmaddal jelöl az elnökség, majd ugyanilyen arányban kell a nagykuratóriumnak a kiválasztott személy mellé állnia, hogy elnyerje az elnöki posztot.

A kuratóriumi elnök, Czeglédi László múlt héten kereste meg Rudi Zoltánt azzal a kérdéssel, hogy pályázat nélküli mandátumhosszabbítás esetén vállalná-e az elnök a megbízatást. Szerdán a köztévé vezetője azt válaszolta, egyetért azzal, ha "pályázaton méretnek meg" az elnökaspiránsok tervei.

Rudi Zoltán lehet a médiatörvény 1995 végi elfogadása után a Magyar Televízió egyetlen elnöke, aki kitölti mandátumát. A legtovább - 1990 augusztusa és 1994 júliusa között - Hankiss Elemér töltötte be a tisztséget, még a törvény megszületése előtt, noha ő másfél évig várt arra, hogy az államfő elfogadja két és fél évi munkálkodás után benyújtott felmentési kérelmét. Utódai mind két évnél rövidebb ideig látták el feladatukat, miközben többször az is előfordult, hogy ügyvezetőként alelnök irányította az intézményt. A negatív rekordot - valamivel kevesebb mint hét hónapos hivatali idejével - Rudi Zoltán hivatali elődje, Ragáts Imre tartja.