Új szlovákiai bányától is félthetik Tokajt

Vágólapra másolva!
A Tőketerebesre tervezett hőerőmű mellett újabb ipari létesítmény tervei okozhatnak feszültséget Magyarország és Szlovákia között. A tokaji térség szlovákiai oldalán perlitbányát is nyitnának. Eközben a hőremőmű környezeti hatástanulmányát elfogadthatatlannak nevezte a magyar környezetvédelmi miniszter szlovák kollégájának küldött leveláben - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Perlitbányát nyitna egy szlovákiai cég a bodrogközi Kisbáriban - írja a Népszabadság. A hatóságok már ki is jelölték a felszíni fejtés területét. A Tokajtól alig 20 kilométerre fekvő kelet-szlovákaii település polgármestere szerint 8 millió tonna található az építóiparban használatos anyagból a település mellett, de csak robbantásokkal lehetne a felszínre hozni, és 2,5 milli kőzetet és más hulladékot kellene elszállítani. A polgármester szuerint minden lehetséges eszközzel tiltakoznak a bánya ellen. A terv a kassai megyei hatóságoknak sem tetszik, a szlovák környezetvédelmi miniszterhez fordultak az ügyben.

Eközben nem jut dűlőre egymással Szlovákia és Magyarorszég a Tőketerebes mellé tervezett szénerőművek kérdését illetően. A Cseh Energetikai Társaság (CEZ) két széntüzelésű és egy gázüzemelésű hőerőművet akar itt felépíteni. A város ökorméányzata a napokban elutasította a tervet, és az építkezés ellen Magyarorszég is tiltakozott. A cseh vállalat azonban folytatja az előkészületeket.

A magyar környezetvédelmi tárca elfogadhatatlannak minősítette a számára megküldött, a beruházással kapcsolatos szlovák környezeti hatástanulmányt, amelyből hhiányolják a levegőszennyezés hatásának bemutatását, és hogy a határon átterjedő körnmyezeti hatások elemzését. Ráadásul a 2002 óta világörökségi oltalom alatt álló tokaji térséget csupán világörökségre kijelölt területként említi - olvasható a Népszabadság írásában.