Pénzről és nőkről vitázik a parlament

Vágólapra másolva!
Áfa, luxusadó, pénzmosás és a terrorizmus anyagi támogatásának megakadályozása - a pénz körül forog kedden a vita a parlamentben. Legalábbis a nap első részében, délután ugyanis egy eddig sok vitát kiváltó, de ma már a pártok támogatását bíró alkotmánymódosításról szavaznak: a parlamenti női kvóta bevezetése a téma.
Vágólapra másolva!

Hosszú napja lesz kedden a parlamenti képviselőknek, az Országgyűlés honlapja szerint a reggel 8-kor kezdődő ülésszak várhatóan este 10-kor fejeződik be. A nap leginkább az adótörvényeket jobbítani akaró javaslatokról szól, de törvénybe kerülhet az is, hogy a listás parlamenti képviselők fele, a kormánytagok és az államtitkárok harmada kötelezően nő legyen.

Törvények

Az általános forgalmi adóról
Benyújtó:
a kormány (pénzügyminiszter)

Mindannyiunkat érintő, fontos törvényjavaslat tárgyalásával nyit a parlament. Az áfáról szóló alaptörvény közel másfél évtizede született olyan időben és körülmények között, amikor Magyarország még nem volt az Európai Unió tagja. Bár időközben számos módosításon átesett a törvény, a hatékonyságot - a benyújtó Veres János pénzügyminiszter szerint - jelentősen javítaná egy új jogszabály. Megérett tehát a helyzet egy újra kodifikálásra. Az áfakulcsok nem változnak, az általános kulcs továbbra is 20 százalék, a kedvezményes mérték 5 százalék marad. Változatlan marad az egyes áruk, szolgáltatások áfakulcsa, azaz a törvényt csak gatyába kell rázni.

Egyes adótörvények módosításáról
Benyújtó:
a kormány (pénzügyminiszter)

Az áfatörvény vitáját követően számos más adótörvényt tárgyalnak a képviselők. Ezek közül a legtöbb embert valószínűleg a személyi jövedelemadó érinti, itt a benyújtó pénzügyminiszter szerint a módosításoknak a legális foglalkoztatás növelését kell elérniük. Vitáznak a luxusadóról is. A javaslat szerint 2008-tól ennek alanya már nem csak magánszemély lesz, hanem valamennyi 100 millió forint számított értéket elérő lakás, üdülő tulajdonosa. Ezek mellett a környezetvédelmi termékdíjtól, a közösségi vámjogig számos javaslatot tárgyalnak kedden a politikusok.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról
Benyújtó:
a kormány (pénzügyminiszter)

Ezen a területen Magyarországnak uniós előírások szerint kell hatályba léptetni bizonyos módosításokat. Az uniós irányelv különös figyelmet szentel - a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása szempontjából kockázatot hordozó - készpénzben történő fizetéseknek. Hogy csak egy példát mondjunk: bevon a hatálya alá a nagy értékű áruval kereskedőkön kívül minden olyan árukereskedőt, aki 15 ezer euró érték felett készpénzes fizetést fogad el.

A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról
Benyújtó:
Sándor Klára és Magyar Bálint (SZDSZ)

A két szabad demokrata politikus javaslata, miszerint az országgyűlési választásokon a listás képviselői helyeken 50 százalékban nők szerepeljenek, először nem igazán tetszett a többi pártnak. Aztán először a kormánypártiak álltak be mögé, majd a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz is. Szükség is van az egyetértésre, hiszen alkotmánymódosításról van szó, amelyhez a voksoló képviselők kétharmadának az igen gombot kell megnyomni. A benyújtók valódi jogegyenlőséget akarnak a nőknek a közéletben, ezért szerintük "olyan kötelező szabályokat kell alkotni, amelyek a folyamatot aktívan befolyásolják". Alkotmánymódosítási javaslatukban az is szerepel, hogy a miniszterek, államtitkárok minimum harmada nő legyen.

Egyes törvények módosításáról a nemek közötti tényleges esélyegyenlőség megteremtése érdekében
Benyújtó:
Sándor Klára és Magyar Bálint (SZDSZ)

Valószínűleg késő estébe nyúlik majd, hogy a női kvóta bevezetése miatt módosítani kell több más törvényt is az Alkotmány mellett.