Vizsgálják a gyanús borsodi lópusztulást

Vágólapra másolva!
Elszállították annak a 11 lónak a tetemét, amelyek egyelőre tisztázatlan okból hullottak el egy Miskolc melletti tanyán. Az állatorvos mérgezésre gyanakszik, de a laboratóriumi vizsgálatok még zajlanak.
Vágólapra másolva!

Az állatok tulajdonosa vasárnap talált rá a 11 elpusztult ló tetemére, amelyeket kedden elszállítottak - az MTI információi szerint - a szikszói SZATEV Fehérjefeldolgozó Takarmánygyártó és Közszolgáltató Rt. telephelyére. A lovak pusztulásának okát még vizsgálják - mondta az MTI-nek Gönczi Károly, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főállatorvos.

Gönczi Károly közölte, teljes bizonyossággal csak szerdán lesz meg az az eredmény, amely a fertőző betegségeket kizárja, de ettől függetlenül szerinte nem betegségben pusztultak el a lovak. Hozzátette: az állatokból vett mintát hétfőn a tulajdonos a debreceni állategészségügyi intézetbe szállította, onnan a mintákat Budapestre küldték, ugyanis csak ott tudják kimutatni az esetleges mérgezést okozó anyagokat.

Eredmény körülbelül két nap múlva várható. Gönczi Károly szerint a vegyszer, illetve növényvédő szer okozta mérgezés vizsgálatait Miskolcon végzik. Hozzátette, a többi ló jól van.

A borsodi megyeszékhely melletti tanyán összesen 23 lovat tartottak. Amikor a tulajdonos vasárnap reggel megtalálta a 11 lótetemet, értesítette a rendőrséget. A kihívott állatorvos mérgezésre gyanakodott, ezért több mintát is vett az állatok környezetéből.