A forintosokra állhatnak rá a fémtolvajok

Vágólapra másolva!
Jól járhat, aki hamar összegyűjt sok 1 forintost, és színesfém-kereskedőknél értékesíti. Több színesfém-kereskedő is azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy egy 1 forintos érmét egy forint harminc fillérért vesznek be. A Magyar Nemzeti Banknál megtudtuk: egyelőre semmi nem tiltja, hogy valaki eladja 1 forintosait.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank 2008. március 1-jén bevonja az 1 és 2 forintos érméket. Az elemzések azt mutatják, hogy az aprópénzeket az emberek hosszabb idő óta egyre kevésbé használják, a gyártott érmék nagy része el is kallódik. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján emellett azzal is érvel, hogy a fémek világpiaci ára az utóbbi években magasra emelkedett, ezért az érmék gyártatása jelentős többlet ráfordítást okoz az országnak.

A nálunk lévő érméket márciusig vásárolhatjuk el, vagy ajándékozhatjuk el jótékony célra. Adódott azonban egy harmadik lehetőség is: minél többet összegyűjteni a kicsi érmékből, és színesfém-kereskedőknél értékesíteni. Kis tételben azonban nem érdemes belemenni az üzletbe, mivel egy darab 1 forintoson 30 fillért kereshetünk. Ez azt jelenti, hogy 100 darab 1 forintossal nyerhetünk 30 forintot. Az általunk megkeresett színesfém-kereskedőknél eddig senki nem próbálkozott az érmék értékesítésével, viszont ketten is azt mondták, hogy megadnák az 1,30-as átváltási árat. Egyelőre csak olyannal találkoztak, aki a régi, alumínium 1 forintosát akarta eladni.

Az MNB-nél érdeklődésünkre elmondták: az MNB nem támogatja az érmék színesfémként való értékesítését, mivel a forgalomból így eltűnő érmemennyiséget a jegybanknak folyamatosan pótolnia kell, ami jelentős költséggel jár. "Magyarországon jelenleg nem tiltják jogszabályok az érmék színesfém-hulladékként való értékesítését, ezért a jegybank az érintett hatóságok bevonásával vizsgálja, hogy milyen lépésekkel lehet megakadályozni az ilyen visszaéléseket" - közölték az MNB kommunikációs osztályán.