Meghosszabbíttatnák Zuschlag előzetesét

Vágólapra másolva!
Hatvan nappal szeretné meghosszabbíttatni az ügyészség Zuschlag János előzetes letartóztatását. Az indítványról a szegedi bíróság dönt. A 60 millió forintos csalással gyanúsított szocialista politikust szeptember 21-én helyezték előzetes letartóztatásba. Az ügyben folyó nyomozást várhatóan november 17-éig lezárja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.
Vágólapra másolva!

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta Zuschlag János előzetes letartóztatásának meghosszabbítását 60 nappal. Az indítványról a nyomozási bíró dönt - közölte Szabó Ferenc főügyész-helyettes. Az ügyet még korábban Szegedre utalták, mert a Kecskeméti Városi Bíróság - februárban - elfogultságot jelentett be. A bíróság szeptember 21-én helyezte harminc napra előzetes letartóztatásba a gyanúsítottat, akinek ügyében Szabó Ferenc szerint november 17-éig befejezik a nyomozást.

Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsítják. Rajta kívül személyi titkára, Lados István és Katus Ferenc, az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciójának tagja is előzetes letartóztatásban van.

Az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciója Zuschlag Jánost és Katus Ferencet kizárta a képviselőcsoportból. A párt kiskunhalasi szervezete és önkormányzati frakciója szeptember 27-én ugyancsak kizárta soraiból Zuschlag Jánost (a szervezet elnökét) és Weiszenberger Lászlót, a helyi önkormányzat MSZP-Sikeres Halasért Társaság frakciójának tagjait. Szombaton az MSZP országos etikai bizottsága a kiskunhalasi szervezet feloszlatásáról döntött. Önkormányzati képviselői mandátumáról egyikük sem mondott le, a jogszabályok pedig nem teszik lehetővé a visszahívást.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség vizsgálatot indított számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok több mint 60 millió forint pályázaton nyert pénzzel nem tudnak elszámolni.